IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 декември

09:02 | 24.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

НАП очакват рекордни харчове по празниците

В. Сега

Ръст на харчовете по Коледа и Нова година очакват от Националната агенция за приходите (НАП). За миналогодишните празници беше поставен рекорд.

През касовите апарати са минали над 1.4 млрд. лв., предаде бТВ. Пиковите дни са били 22 и 29 декември когато сме платили в брой по почти 300 милиона лева.

Навръх празниците разходите се свиват драстично, на самата Коледа сме похарчили почти 5 пъти по-малко – 67 млн. лв. Във всеки от останалите дни през касовите апарати минават над 100 млн.лв.

Евростат: Населението на България се топи бързо

В. Сега

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на "Евростат", разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на икономиката.

Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика.

СААБ: Предлаганият F-16 съществува само на хартия, дори завода за него го няма още

В. Сега

„Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има вкус. Не знам за кои технологии г-н Съливан намеква, защото самолетът F-16V, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина – не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет”. Това обяви предаването „120 минути” по Би Ти Ви вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа – българката Красимира Стоянова. Тя направи това в право на отговор с думите, че са засегнати от становището и репликите на американския зам.-главен секретар Джон Съливан, че сравнението между „Грипен” и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали.  „СААБ” е фирмата производител на изтребители „Грипен”.

Пътните такси за магистралите в Гърция поскъпват

В. Монитор

От първи януари се повишават пътните такси по магистралите в Гърция. При пътуване по магистралата "Егнатия Одос" (централната магистрала) за Новогодишните празници в много случаи ще се окаже, че на отиване сте платили по-ниска цена за пътни такси, предава БНР.

Повишава се цената на изминат километър по магистралите в Гърция от първи януари. От три евроцента до сега ще се плаща по 5 евроцента за леките автомобили. Запазва се цената при Промахон, но при влизане от Македония таксата се променя от 1.80 евро на 3 евро. Между Игуменица и град Янина - за 68 километраq цената се се повишава от 2.10 евро на 3.40 евро.

Сметките на 9407 важни в държавата под лупа

В. 24 часа

9407 са висшите държавници, които подават декларации за имущество. Това са т.нар. PEPs (от английски Publicly eхposed person - лица, на които е възлагана обществена отговорност - б.а.).

В събота “24 часа” съобщи, че някои банки отказват депозити и дори връщат пари на политици, магистрати и други важни хора. Причината е изискването да се подава информация към НАП и други контролни агенции за движения по сметките им. От януари 2017 г. България е част от автоматичен обмен на данни с Общото икономическо пространство на ЕС и с още 90 държави. Това означава, че банките са длъжни веднъж годишно да дават на БНБ и НАП информация за сметки и движения по тях. За целта се изисква специален софтуер. За част от банките той е твърде скъп и поради това те предпочитат да откажат откриване на сметка, дори парите да са очевидно чисти.

Бензинът най-евтин от 30 месеца насам

В. Стандарт

В началото на дългата серия от празнични дни цените на горивата направи нова стъпка надолу. От снощи част от големите вериги бензиностанции намалиха цените на бензина и на дизела с по 5 стотинки. Така в момента най-масовият бензин А-95 е вече 1,94 лева, а дизелът струва 2,14 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още