Колбасите, безалкохолните напитки или бисквитите, които често купуваме, могат да се окажат опасни за здравето ни, заради добавките в тях. От 300 тествани в лаборатории разрешени от ЕК Е-та, близо 90 се оказват вредни за здравето ни, показва независимо изследване на френската потребителска организация, цитирано от Нова телевизия.
Заради подобни съмнения на потребители в цяла Европа френската потребителска федерация започна мащабни изследвания върху Е-тата, които най-често срещаме върху етикетите на продуктите.
„Анализирахме всички добавки, които европейските органи са разрешили да бъдат използвани в хранителните продукти. Резултатите показват, че 87 от тях са вредни за здравето ни и трябва да бъдат избягвани в по-голяма или по малка степен”, заяви експертът по храните към Френската потребителска федерация Оливие Андрол.
В графа „червено” попадат подобрители и фиксатори на цвета на колбаси, наденици, пушено месо и някои сирена.
„Анализът показва, че особен риск за здравето на хората носят нитратите и нитритите. Това са консерванти, широко използвани в колбасите. За съжаление, прекомерната им употреба може да доведе до различни заболявания, сред които рак на дебелото черво”, каза още Андрол.
Тестовете на френските експерти потвърждават опасни Е-та и в оцветителите в бисквитите, крекерите, вафлите, кексовете, шоколада и безалкохолните напитки.
От „Активни потребители” също настояват за преразглеждане на списъка с разрешените добавки в най-масовите храни.
„Почти всичко, което е в лъскава, шумяща опаковка, съдържа определени добавки. Колбасите почти винаги съдържат консерванти. Вафли, бисквити, продукти, които са силно преработени, съдържат множество добавки. Колегите от Франция са обозначили всяка добавка със скала като светофарната и препоръката към потребителите е да избягват продукти с добавки в червен цвят”, каза Богомил Николов от „Активни потребители”.
За да бъде разрешена от Брюксел за влагане в храните, всяка от тези добавки е минала многократни тестове за безопасност. В момента в европейския списък попадат над 1100 Е-та, които производителите могат да използват.
„Добавките в списъка са безопасни, когато се използват в разрешените количества. Всички добавки в храните в списъка подлежат на постоянно наблюдение и преоценка”, каза инж. Атанас Дробенов от Дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните.
„Някои държави са по-рестриктивни и вече забраниха някои добавки. Такива са САЩ, Австралия, Япония и Канада. Европа за около 5-6 години забрани 3-4 добавки, но все още има много, които се смятат за опасни – особено, ако се злоупотребява с количеството им”, допълни Богомил Николов.
„За тази година от 120 проби, които сме взели от различни видове храни, не е установено нарушение на тези допустими количества. Най-рисковите са добавките от групата на подсладителите и на оцветителите. Те могат да рискови при консумация за определени групи хора със специфични особености в здравето”, каза Дробенов.
Съдържанието на оцветители, добавки и консерванти трябва да е отразено на опаковката. Много често обаче буквите и цифрите не ни говорят нищо. За някои от по-рисковите добавки, като аспартан, задължително трябва да има предупреждение на етикета. В соковете пък е забранено влагането на оцветители.