IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 ноември

08:08 | 07.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Съдът на ЕС отсече: отпуск не може да се губи
в. Сега

Работникът не може да изгуби автоматично придобитото от него право на платен годишен отпуск, дори ако не е поискал да го ползва, реши съдът на ЕС по повод две германски дела, от което ще произтече същото правило и за останалите държави в ЕС, включително и за България. Ако обаче работодателят докаже, че работникът съзнателно и като е бил напълно наясно с евентуалните последици от това, не е взел платения си годишен отпуск, след като му е била осигурена възможността действително да упражни това си право, може да не получи финансово обезщетение в случай на прекратяване на трудовото правоотношение.

Агенцията за пътна безопасност ще e напълно безполезна
в. Сега

Новата агенция за пътна безопасност, чието създаване бе лансирано след тежката катастрофа край Своге, ще има структура на министерство, отдели с чиновници и политически кабинет, но твърде малко отговорности. Това става ясно от проекта за устройствен правилник на бъдещото звено, качен за общественото обсъждане. Държавната агенция за пътна безопасност ще има председател с политически кабинет, съставен от заместник и отговорник за връзки с обществеността. Звеното ще е под шапката на Министерския съвет. Това обаче ще е само първият етап. След това правилата за работата й ще се опишат в закон. Към момента управляващите нямат особено ясна идея какво точно ще прави новата структура. Приемането на закон се отлага до "след изясняване на необходимите правомощия за изпълнение на целите и задачите й".

National Geographic се интересува от туризма и историята на България
в. Стандарт

Българският туризъм е в подем, ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018 г. е 31% спрямо същия период три години по-рано. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за National Geographic в Лондон в рамките на международното туристическо изложение WTM – най-голямото в света за професионалисти. Тя изрази удовлетворението си, че резултатите бележат устойчив тренд на нарастване след създаване на Министерството на туризма като самостоятелна институция.

Министър Ангелкова посочи също, че образът на България като дестинация претърпя забележителна трансформация, която се развива по иновативен път и в активно партньорство с всички заинтересовани фактори - публични, частни, неправителствени. Този устойчив напредък трябва да се разбира като инвестиция за растежа на дестинацията като целогодишен маршрут и за благосъстоянието на местните общности.

Ще ремонтират тунел „Правешки ханове“ на магистрала Хемус
в. Стандарт

Вече е подписан договорът за изработването на технически проект при предстоящите ремонтно-възстановителни работи на тунел „Правешки ханове" на АМ „Хемус". Съоръжението, при 54-ти километър на автомагистралата, е с дължина 834 м и е част от трансевропейската пътна мрежа (TENT-T). В експлоатация е от 1999 г. Въз основа на проекта, който ще бъде изготвен след това ще бъдат предприети необходимите ремонтни дейности, съобщават от АПИ. Стойността на договора за проектиране е 193 062 лв. с ДДС. Изпълнител е „Виа План" ЕООД. Срокът за изработването му е 150 дни.

АЕЦ “Козлодуй” с 69% ръст на печалбата
в. 24 часа

АЕЦ “Козлодуй” отчита 69% ръст на печалбата за първите три тримесечия на тази година в сравнение със същия период на миналата. До края на септември 2018 г. печалбата достига 169, 6 млн. лв. спрямо 101 млн. лв. за година по-рано. Това показва отчетът на дружеството за първите 9 месеца на годината. Атомната централа има по сметки на дружеството 417 млн. лв., като това е увеличение с 227,5 млн. лв., сравнено с предходната година. Печалбата на Българския енергиен холдинг, в чийто състав влиза и АЕЦ “Козлодуй”, е 134,3 млн. лв. спрямо 116,2 млн. лв. за година по-рано.

65 000 т текстилен боклук изгаря всяка година. Последствията: мръсен въздух и болести
в. 24 часа

В България годишно се "произвеждат" 170 000 т текстилни отпадъци. Това означава, че всяка година ни залива буквално планина от боклук, съставен само от стари дрехи и обувки. Може би за мнозина тези факти не изглеждат толкова тревожни. Но истината е, че те засягат всеки. Статистиката показва, че всяка година на сметищата се депонират 55 000 т текстилни отпадъци, други 50 000 т се рециклират. Ще кажете - дотук добре. Да, ама не. Защото едни 65 000 т текстил буквално всяка година се изпаряват във въздуха. Ние ги вдишваме с белите си дробове - с всички вредни химически изпарения и отровни газове, които се отделят при изгарянето им. Защото всяка година през зимата в бедните квартали стари дрехи и обувки се ползват и за отопление по същия начин, както и старите автомобилни гуми. С всички последствия за белите дробове и здравето на онези, които вдишват задушливия дим. Тъй като голяма част от облеклата и обувките се произвеждат от изкуствени материи, тяхното унищожаване в пламъците води до отделяне и на множество канцерогенни вещества.

Изнесохме оръжие за Индия за 80,3 млн. долара
в. Труд

Оръжие и специална продукция на стойност 231,3 млн. лв. са изнесени от „Кинтекс” през първите девет месеца на годината. Това е ръст с 16% спрямо постигнатия резултат за същия период на миналата година, пише в отчета за дейността на дружеството. Само в рамките на третото тримесечие осъщественият износ за Индия, Алжир и Етиопия е на стойност 87,6 млн. щатски долара. Като доставките за нуждите на отбранителната промишленост на Индия са на стойност 80,3 млн. долара, износът за Алжир е за 7,2 млн. долара, а за Етиопия – 41 хил. долара.

Данъчните стават като хвърковата чета
в. Труд

Данъчните ще станат като хвърковата чета. Инспектори от Русе ще може да правят проверки и ревизии във Варна, а данъчни от Пловдив да помагат на колегите си от Бургас. Изпълнителният директор на НАП ще може със заповед да определи данъчни и публични изпълнители, които да упражняват своите правомощия навсякъде в страната, а не само в района на териториалната дирекция, където са назначени. Това гласят промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. По този начин се осигурява гъвкаво разпределение на хората и ефективното им използване в други териториални дирекции, когато това е необходимо във връзка с контрола над фирмите и гражданите, пише в мотивите. С промените ще се елиминира рискът от съкращаване на квалифицирани служители поради намалена натовареност в някои териториални дирекции и се създава възможност за ефективното им използване в други райони на страната.

€9 млрд. е делът на логистиката и транспорта
в. Монитор

Около 9 млрд. евро е делът на транспорта и логистиката в икономиката на страната. Това обяви днес Христо Христов изпълнителен директор на една от най-големите фирми от бранша.

На въпрос на „Монитор“ как излизането на Великобритания ще се отрази на логистиката в останалите страни от ЕС, той отговори, че само в началото за няколко месеца може би ще има негативен ефект. „След това не очаквам да има голямо отражение“, поясни той и добави, че британците още от сега започват да мотивират бизнеса да остане на Острова“, смята бизнесменът. Той добави, че големите български превозвачи повече работят на пазарите в другите страни, като за неговата компания в топ 3 са Германия, Австрия и Турция. Според зам. -изпълнителният директор на фирмата Калин Петров от съседите ни от ЕС румънският ни пазар в сектора е 3 пъти по-голям, а гръцкият - няколко пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още