IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

85 години "Софарма" или какво е да си най-успешната българска компания след приватизация

Днес "Софарма" е група и обединява 97 компании от различни сектори, в голямата си част съживени и преобразени до неузнаваемост

09:58 | 30.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Софарма</em></p>

Снимка: Софарма

Понякога ще чуете инвеститорите да я наричат „компанията майка“, финансовите анализатори ще ви кажат, че това е „добра инвестиция“, разпалените коментари във форумите ще ви накарат да потърсите още информация. Това е "Софарма" – една от най-големите български компании, която тази година отбеляза 85-ата си годишнина.

Историята започва в далечната 1933 година, когато група активни българи индустриалци, водени от мисията да произвеждат в страната си това, което иначе досега се е внасяло, създават първата лаборатория за лекарствени продукти в България. С годините лабораторията прераства в първия модерен завод за лекарствени продукти на Балканския полуостров успешно се конкурира с големите германски и швейцарски фирми и носи славата на българската фармация по света. Следват преходни години на застой и упадък до 2000 г., когато Софарма става частна компания.

От 2000 г. до днес са минали 18 години, белязани от модернизация, растеж и постигане на финансова устойчивост. Днес "Софарма" е група и обединява 97 компании от различни сектори, в голямата си част съживени и преобразени до неузнаваемост.

Компанията е интересна за инвеститорската и анализаторска общност, защото от 2000-та година до днес успява да повиши приходите си повече от 25 пъти докато през 2017 г. те достигат 1 млрд. и 17 млн. лева. В същото време пазарната капитализация на "Софарма" е нараснала над 10 пъти. Десет поредни години "Софарма" е лидерът по приходи в сектор Фармация в България и днес с гордост може да носи признанието „най-успешна българска компания  след приватизация“.

И ако всички добри истории започват еднакво, то тази на "Софарма " продължава вече 85 години и отдавна е излязла извън пределите на България, достигайки до над 40 пазара навсякъде по света. Това донякъде е възможно заради предприемаческата прозорливост и амбиция, заради желанието традицията да бъде продължена и най-вече заради хората – всичките над 8000 служители, които всеки ден допринасят за това "Софарма" и още да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още