IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 октомври

08:57 | 27.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

МО смята да ремонтира бомбардировачи до 6 пъти по-скъпо

В. Сега

Министерството на отбраната върви към сделка за ремонт на 14 щурмови бомбардировача Су-25 за 260 млн. лв. без ДДС, въпреки че обяви поръчки за 40 млн. лв без ДДС, съобщи "Дневник", позовавайки се на тръжната документация на сайта на МО. Сумата е 6 пъти по-висока от обявената в началото и над 3 пъти по-висока от максимално заложената - 82.5 млн. лв. без ДДС. Засега няма сключен договор, но вече има решение на министъра, с което се определя за изпълнител на поръчката белоруският  558-и авиоремонтен завод.

Процедурата беше обявена преди няколко месеца и се разви много бързо. Тя е за срок от 4 години. Обявената прогнозна стойност е 41 млн. лева без ДДС. В поканата за участие обаче бе записано, че се запазва опция, която ще се активира при решение на Министерския съвет за сключване на допълнителни договори, като общата стойност на всички договори не може да надхвърля 82.51 млн. лв. без ДДС. В решението за стартиране на поръчката е записано, че удължаването на ресурсите трябва да стане с участието на оригиналния конструктор - руската корпорация ОАК.

НЗОК смята да изчисти дълговете си към ЕС за 3 години

В. Сега

Здравната каса ще опита да изчисти дълговете си за лечение на българи в ЕС в следващите 3 години. "Надзорният съвет на НЗОК е обсъдил възможността задълженията към чуждите осигурителни фондове да се изплатят в тригодишен период, след което плащанията да се извършват ритмично в рамките на европейските регламенти", съобщиха от касата. 

Последните данни за дълговете на НЗОК към чуждите фондове за лечение на българи в ЕС бяха за над 270 млн. лв. Тази година в бюджета за разплащане с европейските каси са заложени едва 73 млн. лв., но за догодина се предвижда сумата да е 160 млн. лв.

Мария Габриел: До 2020-та европейските инвестиции в блокчейн стигат €300 млн.

В. Монитор

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел откри конференцията CEE BLOCK, която има амбицията да се превърне в най-големия блокчейн форум за региона. При откриването тя посочи, че блокчейн технологията променя начина, по който гражданите и фирмите си сътрудничат, обменят информация, правят сделки и предоставят услуги.

„Блокчейн е възможност, която не трябва да пропускаме. Това е възможност за европейския бизнес да въведе нови надеждни бизнес модели, а за публичните власти да предоставят по-иновативни и сигурни услуги за гражданите. Това е възможност и за страните членки да преосмислят начина на работа на своите информационни системи и начина, по който потребителите и техните лични данни са защитени“, отбеляза Мария Габриел.

НАП: Няма да има отсрочка за подмяна на касовите апарати

В. Монитор

Не обсъждаме отсрочка за подмяна на касовите апарати, каза в ефира на bTV Росен Бъчваров, говорител на НАП. Общите разходите за бизнеса ще са значителни, от Националната агенция по приходите (НАП) обаче твърдят, че време за отлагане няма.

След промяна в наредба, която влезе в сила през септември, старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина 2019 г., а целта на промените е оборотът на фирмите да излезе на светло. Бизнесът обаче поиска от приходната агенция срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 г.

БНБ разреши на "Инвестбанк" да придобие ТБ "Виктория"

В. 24 часа

На заседание, проведено на 26 октомври 2018 г., Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване преобразуването на Търговска банка „Виктория“ ЕАД, чрез вливане в „Инвестбанк“ АД по реда на чл. 262 от Търговския закон. Това съобщиха от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още