IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква икономиката да се разшири с 3,7% през 2019 г.

Нивото на безработица ще се понижи до 5,4% в края на 2018 г. и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си минимум през 2008 г.

16:19 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спрямо пролетната прогноза на МФ очакванията за годишния растеж на кредита за частния сектор за 2018 г. са ревизирани във възходяща посока. Основание за това е текущата му динамика и по-специално значителното ускорение при кредита за домакинства, движено от потребителските и жилищните кредити. Очакванията са в края на 2018 г. годишният растеж на вземанията от частния сектор да се ускори до 7,5%, а в края на 2019 г. да се забави до 6,4%.

Основните рискове по линия на външната среда са свързани с нестабилната геополитическа обстановка и нарастващия брой протекционистични мерки, въвеждани от отделни държави. Нарушаването на общопризнати икономически споразумения ограничава външната търговия и влияе негативно на инвестиционната активност, като в зависимост от степента на изостреност на противопоставянето може да доведе до сериозни последици за определени икономически сектори, региони и/или държави, пише още в прогнозата.

Доколкото ЕС и основните ни търговски партньори са част от тези процеси, засилване на несигурността или активизиране на протекционистичните политики може съществено да повлияе както на износа на България, така и на възможността за осигуряване на необходимото количество и качество вносни суровини и материали – и двете биха се отразили отрицателно на икономическата активност в страната, обясняват от МФ.

От ведомството на Владислав Горанов отчитат още, че ново обезценяване на валутата или забавяне на икономическия растеж на Турция би имало отрицателен ефект върху износа на страната ни. Несигурността относно начина, по който ще протече излизането на Обединеното кралство от ЕС и в частност затруднените преговори по търговското споразумение, биха могли да ограничат още повече ръста на износа. Реализацията на тези рискове би увеличила отрицателния принос на нетния износ към ръста на икономиката и би довело до по-голямо нарастване на дефицита по текущата сметка, пише в прогнозата.

Според Министерство на финансите основните рискове за прогнозата за инфлацията са свързвани основно с направените допускания за динамиката на международните цени. Те в определена степен се базират на очаквания за негативни ефекти върху търсенето в резултат от „търговските войни“ на САЩ върху световната икономика, които ще се изразят в понижено търсене и спад на цените на енергийните стоки.

Динамиката на инвестициите в прогнозата зависи до голяма степен от очакваното изпълнение на капиталовите разходи на правителството в 2019 г. По-слабо представяне на публичните инвестиции би имало забавящ ефект върху растежа за годината и техните положителни ефекти за икономическото развитие биха се изместили в следващите години от прогнозния период, посочват още от МФ.

МФ МФ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още