IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Омбудсманът: Минималната пенсия да стигне нивото на линията на бедност

Предложението минималната пенсия да е половината от минималната работна заплата не е добър вариант, каза Мая Манолова

21:21 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До няколко години трябва да се обмисли преизчисляване на всички пенсии, като минималната да стигне нивото на линията на бедност. Това настоява омбудсманът Мая Манолова, която участва в дискусия, посветена на дискриминационни практики спрямо хората от третата възраст у нас.

Тя посочи, че нейното предложение е особено актуално, като се вземе предвид, че от 1 януари 2019 г. линията на бедност ще стане 347 лева, а в момента около 700 000 възрастни хора живеят с доход под 200 лева месечно.

Предложението минималната пенсия да е половината от минималната работна заплата /МРЗ/ не е добър вариант, тъй като МРЗ се определя не само по обективни критерии, каза още Манолова.

В проекта на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено осъвременяване на пенсиите с 5,7 на сто, което е по-съществен ръст от предходните години и той се обуславя от по-високия темп на нарастване на средния осигурителен доход, каза вчера социалният министър.

Според него презчисляването на всички пенсии с актуален осигурителен доход за 2018 г. би увеличило съществено разходите за пенсии на ДОО и би нарушило финансовата устойчивост на пенсионната система, която с последните изменения в КСО е стабилизирана - нивата на дефицита са почнали да намаляват.

Пенсионери поискаха преизчисление на всички пенсии с актуален среден осигурителен доход, както и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане от 1 януари 2019 година 55% от минималната работна заплата.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още