От началото на август и през септември се наблюдава увеличение на цената на хляба в някои региони с от 5 до 15 стотинки в зависимост от вида на брашното. Най-голямо е поскъпването при тъмните хлябове, по-малко при белите и закуските. Това казва в интервю за „Монитор“ Тодор Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич.
Производителят изтъква, че се увеличиха цената на тока и на природния газ, а цената на брашното е основен фактор.
Той коментира, че засега брашната са качествени, а реколтата е добра въпреки валежите.
„У нас с всяка изминала година се консумира все по-малко хляб, така че е необходимо и много по-малко брашно. Затова смятам, че реколтата е добра и количеството зърно е достатъчно за страната ни“, отчита той. Тенденцията е от години. Причината по думите му е, че хората или пазят диети, или предпочитат по-специални видове хляб.
Тази година по думите му са произведени около 5 млн. т пшеница при консумация в страната около 1 млн. т.
В началото на жътвата цената на тон хлебно брашно беше в порядъка на 610-630 лв., а към настоящия момент се търгува между 730-750 лв.
преди 6 години Просто народа яде същия хляб, но в други държави ... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 6 години Такова гръмко заглавие...Та хубаво или лошо е че се яде по-малко хляб!?Според мен е положителен знак, че народът вече не се набива само с хляб, ами вече яде и храна(манджи). Свършиха гладните години, когато с една чинийка супичка отиваха по 4-5 филии бел хляб, вече просто може да се сипе допълнителна порция. отговор Сигнализирай за неуместен коментар