IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е домакин на Десетата конференция на Балканския физически съюз

В конференцията в София ще участват около 420 учени от страните от Балканския регион, Европа и Америка

10:06 | 26.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

От днес до 30 август България ще бъде домакин на Десетата конференция на Балканския физически съюз, която ще се състои в Интер експо център в София, съобщиха организаторите от Съюза на физиците в България /СФБ/, цитирани от БТА.

Официалното откриване е на 27 август от 9.00 часа в зала "Витоша" със слово на председателя на Балканския физически съюз и на СФБ акад. Александър Петров.

През 1991 г. е поставено началото на традицията да се организира Балканска конференция по физика на всеки три години, като страната домакин се избира на ротационен принцип. Форумът е създаден с цел насърчаване и подобряване на качеството на изследванията и за обмен на знания и информация, които да доведат до съвместни изследователски проекти и общи програми между балканските страни. Днес този научен форум е известен с името Международна конференция по обща физика и е отворен за учени от целия свят.

В конференцията в София ще участват около 420 учени от страните от Балканския регион, Европа и Америка. Сред тях ще е президентът на Европейското физическо дружество /ЕФД/ проф. Рюдигер Фос, който ще изнесе лекция на тема "50 години от ЕФД - 50 години в служба на европейската физическа общност".

В програмата на форума са включени 19 научни сесии, тематиките на които обхващат широка област от съвременната фундаментална и приложна физика.

Ще бъдат изнесени също 42 доклада и ще бъдат представени 149 презентации и 233 постера по актуални проблеми. Те са свързани с научни изследвания и постижения, намиращи пряко приложение в индустрията, екологията, подобряването на качеството на живот, на обучението по физика и неговото финансиране, и на популяризирането на физическите науки в страните членки на Балканския физически съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Сега ако не се сътвори някоя единна теория обясняваща всичко, няма кога :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още