IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 юли

08:06 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Токът бърка в семейния бюджет с 28 лева

в. Монитор

Средно 1.2% ще нарасне издръжка на живот, заради новите цени на природния газ, тока и парното, които влезнаха в сила от 1 юли. Това прогнозира доклад на КНСБ, изготвен от Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.

Природният газ поскъпна с 10.81%, топлоенергията със 7.33%, а електроенергията с 2.03%. Това означава, че издръжката на едно четиричленно семейство ще скочи с 28 лв. и ще достигне 2 354 лв. На член от семейството доходите ще нараснат със 7 лв., т.е. от 581 лв. през декември 2017 г. се очаква сега да бъдат 588лв. Най-силно засегнати ще бъдат многодетните семейства, например тези, които имат 10 деца, ще трябва да отделят от бюджета си още 84 лв. всеки месец.

Китайци строят „умен град“ в близост до София

в. Монитор

У нас ще бъде изграден първият „умен град“ в Европа. Бъдещият комплекс „Света София“ в Елин Пелин за 1.1 млрд. евро ще включва модерен конгресен и изложбен център и редица първокласни развлекателни и бизнес площи. Проектът за изграждането на комплекса беше представен през май месец миналата година по време на форум в Пекин по инициативата "Един път, един пояс". Новият „смарт“ град да бъде разположен на 20 км от София край Елин Пелин.

България в топ 10 на самотните европейци

в. Монитор

България се намира на осмо място в Европа по брой домакинства, състоящи се от един човек, според данни на европейската статистическа служба Евростат за 2017 г. Челната позиция е заета от Швеция.

Данните показват, че за миналата година домакинствата от необвързани възрастни без деца представляват 1/3 от всички семейства в ЕС. Челната позиция е заета от Швеция, в която едночленните домакинства са 51% от населението. След нея са Дания с 44%, Литва с 43% и Финландия с 41%. България е на осмо място в класацията с резултат малко под 40%- близо 37%.

Общините са получили 10,7 милиарда лева от европроекти

в. Сега

Общо 10,7 млрд. лева са получили българските общини по европейски проекти от влизането на страната ни в Европейския съюз досега. Спрямо населението общините са получили средно по 1513 лв. на човек. Най-много са изплатените средства в общините Созопол и Костинброд – единствените с по над 5 хиляди лв. На човек, а най-малко – в Ковачевци и Дулово – единствените с по-под 100 лева на човек. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Общо 9 от всички 265 общини имат изплатени срества само по един проект в новия програмен период.

За 10 години производството на сирене намаляло с 16 000 тона

в. Стандарт

През 2008 г. мандрите в страната са произвеждали 73 026 тона сирене, а през 2017 г. обемите са паднали до 57 577 тона. Намалението е с цели 16 хил. тона, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите.

Статистиката е доста стряскаща, защото с влизането на страната в ЕС и изгубването на външните пазари българските мандри трайно намаляват производството на традиционния за страната продукт - бялото саламурено сирене, коментират от sinor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 09.07.18 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още