IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Драстично намалява производството на сирене с палмово масло

Увеличава се изкупеното от мандрите овче и краве мляко

16:01 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Производството на сирене с растителни мазнини намалява сериозно, като в същото време расте предложеното на пазара оригинално краве сирене. Това става ясно от месечния бюлетин на на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – CAPA към Института по аграрна икономика. 

Увеличава се изкупеното от мандрите овче и краве мляко и една от причините е практиката фермерите да получават субсидии за обвързана подкрепа срещу фактури за продадена продукция, коментира пред Investor.bg доц. Божидар Иванов от Института. По думите му този подход се е оказал един от факторите за изсветляването на сектора, а другата причина е преструктурирането на фермите и концентрацията на производството в по-големи стопанства, които работят прозрачно.

По данни на агроминистерството от  януари до април 2018 г. в мандрите е изкупено с около 20% повече краве мляко отколкото година по-рано и с около 14% повече овче и друго мляко. По оценка на САРА тази година преработеното мляко ще достигне около 612 хил. т.

Сериозно намаление се отчита при продуктите с растителни мазнини. Между януари и април 2018 г. производството им е намаляло до 3,6 хил. т, което е с 28% по-малко на годишна база. За сметка на това има ръст в преработката при сирената от краве мляко, които достигат 22,2 хил. т (+24% на годишна база).

Текущите прогнози за изкупните цени на кравето мляко през 2018 г. са за 0,58 лв/кг. В момента цените в целия ЕС са сравнително стабилни, отчитат авторите на анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още