IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 юни

07:48 | 29.06.18 г.
Преглед на печата за 29 юни

ББР сменя “Софибор” с “Юрибор” за лихви по кредити

В. 24 часа

Българската банка за развитие сменя индекса за изчисляване на кредити “Софибор” с “Юрибор”, съобщиха от финансовата институция. Промяната ще бъде с последната обявена стойност за съответната срочност на “Юрибор”. Процедурата по смяната се налага, след като на 1 юли 2018 г. БНБ спира да поддържа “Софибор”. ББР уверява, че преизчисляването на лихвите по новия индекс няма да се отрази на цената на кредитите.

Търсени от Интерпол взели БГ гражданство? МВР: Абсурд! ДПС обаче иска анкетна комисия

В. 24 часа

Анкетна комисия да провери как се издава българско гражданство, поиска ДПС. “Вчера стана ясно, че 114 лица, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство и съответно са станали граждани и на ЕС”, обяви депутатът Йордан Цонев на брифинг в парламента. По думите му данните за това са излезли в разследване на френски журналст, но не уточни кой. В изследването се говори за замесени най-малко един министър и вицепремиер от националистическите партии, които са участвали в корупционна схема, заяви Цонев.

ДПС няма нужните 48 гласа за създаване на комисия, затова първо ще търси подкрепа от БСП, а след това и от управляващите. “Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че до изясняване на всички обстоятелства по тези данни спира да подписва укази за издаване на българско гражданство”, заяви още Цонев. Името ми се замесва некоректно, коментира пред “24 часа” Йотова. И бе категорична, че нейната институция няма да бъде страна в политическия спор между ДПС и “Обединени патриоти”. Всъщност Цонев има предвид публикация на френското списание “Нувел Озерватьор” от 25 март 2018 г.

Армията е пратена срещу наводнения

В. Сега

101-ви алпийски полк беше пратен да помага в наводнения Смолян в четвъртък. След продължилия повече от 24 часа обилен валеж река Черна преля, деретата се препълниха с вода, свлачища и срутища тръгнаха под напора на натежалата земя, предаде БГНЕС. Кметът обяви бедствено положение, но бедстващи хора няма, има само наводнени мазета, приземни етажи и градини. Основната част от сигналите са концентрирани около коритото на Черна. Започна принудително изпускане на язовирите "Доспат" и "Цанков камък".

Бездействащите чиновници вече ще бъдат глобявани

В. Сега

Чиновниците, които бездействат и не изпълняват задълженията си в срок, ще понасят отговорност. Това следва от приетите на второ четене от правната комисия в парламента изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съобщи lex.bg. Въпреки че и в момента АПК предвижда глоба от 50 лв. до 1000 лв. за длъжностно лице, което наруши или не изпълни в срок служебните си задължения, свързани с издаването на административен акт или документ, досега няма наложена нито една глоба, посочи председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Причината била, че нямало установен ред кой следва да установи нарушението и кой да издаде наказателното постановление.

Интеграционните добавки остават еднакви за всички

В. Сега

Хората с право на месечни интеграционни добавки за транспорт, телекомуникационни услуги и обучение ще получат социалните си плащания навреме въпреки създалия се законов вакуум след решението на ВАС, че сегашният начин на определянето им е незаконен. Висшите магистрати отмениха текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания с мотив, че те са в противоречие със самия закон, защото не се раздават след индивидуална оценка на потребностите, а са еднакви суми за всички. Става дума за текстове, свързани с размера и правото на добавка за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги и обучение.

ЮНЕСКО не е против втори лифт в Банско

В. Стандарт

ЮНЕСКО не е против втори лифт на Банско, нито възразява срещу плана на правителството за развитие на ски зона „Банскo" в рамките на национален парк „Пирин". Държавите членки на Комитета за световното природно наследство на ЮНЕСКО гласуваха решение, с което отбелязват нуждата разширяването на ски инфраструктурата да премине през задължителните по българското законодателство процедури и екологични оценки. Това е резултатът от проведената в Бахрейн вчера 42-ра годишна сесия на ЮНЕСКО. Българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин".

Заводът на „Мерцедес" магнит за инвеститори

В. Стандарт

Новият високотехнологичен завод за светлини на „Мерцедес-Бенц" е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на първата копка на завода. Той връчи сертификат „Инвеститор „Клас А" на Ахмет Байрактар, президент на „одело Фарба Лайтинг Груп". Българският клон на турската компания започна изграждането на производствена база и прилежаща социална инфраструктура върху 23 000 кв.м в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона. Инвестицията ще бъде в размер на 40.6 млн. евро, което включва изграждането на 3 завода и парк за поддоставчици, посочи Караниколов. Заводът ще бъде изграден върху площ от 23 дка и ще осигури работа на близо 400 души.

Близо 60% от българите пътуват навън веднъж годишно

В. Монитор

Почти 60% от нашенците пътуват поне веднъж годишно в чужбина. Европейците излизат от държавите си средно около 10 пъти годишно, за развлечение в собствените си страни или в чужбина. Начело на класацията попадат чехите и словаците, които пътуват 19 пъти годишно, както и българите – 13 пъти. Това показва проучването Mastercard Global Consumer Tracker в 28 страни, част от Европейския съюз.

Предпочитаните дестинации на родните туристи са европейските и съседните страни, като всеки втори българин планира да пътува в Гърция (49,5%). Проучването показва също така, че българите, пътуващи в чужбина плащат с картите си основно за настаняване 67%, за пазаруване 68% и за храна – 31%.

Московски обсъди с бранша втория пакет „мобилност“

В. Монитор

Транспортният министър Ивайло Московски е обсъдил с представители на автобусния бранш втория пакет за мобилност на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Участие в срещата са взели зам-министърът на транспорта Ангел Попов, евродепутатът Андрей Новаков и депутати от Народното събрание.
По време на разговорите са били  разгледани предлаганите промени в пакета „Мобилност“ II, свързани с достъпа до пазара за автобусни превози на пътници в рамките на ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още