IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 юни

07:43 | 26.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

1 млрд. лева нови кредити за 5 месеца – колкото за цялата 2017 г.

В. 24 часа

Истински бум има в кредитирането от началото на тази година, показват данните на БНБ. За 5 месеца - до края на май, само домакинствата са изтеглили 1 млрд. лв. нови заеми. За сравнение - за цялата 2017 г. сумата е била същата. Общата стойност на кредитите е стигнала 20,817 млрд. лв., което е ръст с 8,8% спрямо май 2017 г.
Жилищните кредити са 9,830 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 9,8%. Потребителските са 8,629 млрд. лв. и се увеличават с 15%. За година другите кредити намаляват с 21,6% до 1,026 млрд.

Брюксел слага край на фиктивния износ

В. 24 часа

Мащабни промени в режима по ДДС въвежда ЕК. Основната причина за това са огромните загуби в рамките на Евросъюза, които вече гонят 50 млрд. евро на година. В петък от Еврокомисията съобщиха, че е постигнато политическо споразумение за нови инструменти за преодоляване на пропуските в системата. Основната промяна е, че върху презграничната търговия между фирмите ще се начислява ДДС.

Към момента този вид търговия е освободена от данъка. Така безскрупулни дружества успяват безпрепятствено да съберат ДДС и да изчезнат, без да върнат парите в държавния бюджет. Това създава големи възможности и за укриване на данък, както и за източване чрез фиктивен износ. Следващата стъпка, по която обаче все още няма конкретно предложение е, за определени стоки да се въведат стандартни ДДС ставки - най-вероятно около 15%. Това означава, че за тези стоки ставката в съответната държава не може да бъде по-ниска от стандартната.

Парното поскъпва с около 30% за година

В. Сега

Топлата вода и парното ще поскъпнат със 7% от 1 юли. Токът също ще поскъпне с по-голям процент от очакваното увеличение от средно под 2%, но все още конкретните числа не са определени. Това съобщи вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Така само за година цената на парното и топлата вода ще се повиши с повече 30%. Последното драстично повишение бе през април 2017 г., когато топлото поскъпна средно с 22%. Както и преди, така и сега причина за това са новите цени на природния газ. След вчерашното открито обсъждане в КЕВР стана ясно, че увеличението на горивото ще бъде с 10.81%.

Фирма осъди прокуратурата за над 800 хил. лв.

В. Сега

Фирма, чиито документи и компютри са били иззети при акция "Октопод" на МВР през 2010 г., е осъдила прокуратурата за над 800 хил. лв., съобщи lex.bg. При въпросната операция - гордостта на ГЕРБ в първия му мандат - бяха арестувани бившата барета Алексей Петров и негови близки. Разследващите твърдяха, че през фирмата "Голд Лизинг" са изпирани пари.

През февруари 2010 г. от офисите й са иззети компютри и доказателства в 63 чувала. Те не са върнати, въпреки че фирмата многократно ги е искала, а дело във връзка с тях така и не е образувано. Сред иззетите документи има изпълнителни листове срещу неизрядни длъжници. Дружеството не можело да събира вноските по дадените на лизинг автомобили и започнало да губи клиенти. В крайна сметка е заличено от Търговския регистър, като преди това са отписани активи за над 1.6 млн. лв. заради вземания, които не могат да се съберат.  Втората инстанция намира пряка връзка между действията на разследващите и загубите, понесени от фирмата.

Под заплаха от блокада на държавата законът за автомобилната камара ще бъде оттеглен

В. Сега

Премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да изтеглят от парламента законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара. Това стана след вчерашната му среща с недоволните превозвачи, които заплашиха, че ще блокират софийските улици с 250 автобуса и 150 камиона и дори докараха част от тях в центъра на столицата. Те обявиха, че освен това са готови да затворят границите и ключови пътища в страната. На свой ред защитниците на законопроекта - част от големите компании в автомобилния бизнес, възразиха срещу изтеглянето на законопроекта и заплашиха с контрапротест на 4 юли.

Сирия може да внася пшеница от България

В. Стандарт

Сирия планира да внесе около 1,5 милиона тона пшеница тази година, тъй като се очаква местното производство да е около половин милион тона, съобщи министърът на вътрешната търговия Абдула ал Гарби, цитиран от БТА. Вносът ще бъде предимно от Русия, но Сирия може да купи пшеница и от Румъния и България, каза Гарби. Все още сме в началото на сезона на изкупуване на местната пшеница. Минали са около 20 дни от началото, но очакваме местните покупки да бъдат между 500 000 тона до 600 000 тона тази година, допълни той.

Строят завод за фарове на Mercedes край Пловдив

В. Монитор

Високотехнологичен завод за задни светлини на Mercedes ще бъде изграден в индустриална зона "Куклен", част от "Тракия икономическа зона" край Пловдив. Първата копка ще бъде направена на 28 юни в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов и президента на турската компания "одело Фарба България" Ахмет Байрактар.
"одело Фарба България" планира до 2023 г. да инвестира поетапно 40,6 млн. евро в три завода и парк за поддоставчици. Първият завод ще бъде изграден върху 23 000 кв. м площ, като се очаква производството да започне през декември 2020 г. Вторият завод, който ще бъде за електроника, както и паркът за поддоставчици, се очаква да бъде построен през 2023-2024 г.

АПИ купува нови пътни знаци за 15 млн. лв.

В. Монитор

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществена поръчка за производство, доставка и монтаж на пътни знаци за 15 млн. лв. без ДДС. Срокът на изпълнението е 60 месеца. Това става ясно от портала за обществени поръчки.
Поръчката обхваща почти цялата страна – Северозападен район, включващ области Видин,Враца, Монтана, Ловеч и Плевен; Северен Централен район, в който влизат областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра; Североизточен район с области Варна, Добрич, Търговище и Шумен; Югоизточен район, в който влизат области Бургас, Сливен,Стара Загора, Ямбол; и Южен Централен район, в който попадат области Кърджали, Пазарджик,Пловдив, Смолян, и Хасково. За всеки район е предвиден бюджет от 2,5 млн. лв. за целия петгодишен срок на поръчката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още