IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 юни

07:55 | 01.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Председателят на КЕВР настоя бързо да започнат преговори с "Газпром"

в. Сега

България трябва в най-кратки срокове да започне преговори за цените на природния газ с руската компания "Газпром". За това настоя вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. През миналата седмица Европейската комисия постигна споразумение с руския газов монополист, според което той трябва да осигури конкурентни пазарни цени за 8 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България. Споразумението дойде на фона на заплахата за многомилиардни глоби за "Газпром" от европейския антимонополен орган заради поставянето на тези страни в неравноправно положение. Призивът на шефа на КЕВР дойде в контекста на задаващото се повишение на цените на тока, газа, парното и топлата вода от 1 юли. 

И общините ще налагат глоби по забраните за пушене

в. Сега

Общините ще бъдат включени в контрола, свързан с тютюнопушенето, обяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. "Ефективният контрол само с регионални здравни инспекции не може да бъде осъществен поради това, че те се намират само в областните градове, както и поради това, че с контрола са натоварени определени дирекции, които са с ограничен брой експерти", обясни Йорданова и припомни, че общините са над 250, а броят на РЗИ е едва 28.

Включването на общините към контрола над забраните за пушене ще е част от подготвяните от МЗ промени в Закона за здравето. Чрез тях ще бъде разширен съставът на органите, които участват в контрола по пушенето. 

Учени и фирми кандидатстват за техно проекти до половин милион лева

в. Монитор

До половин милион лева грант за проект може да вземат фирми и учени по новата сесия на Националния иновационен фонд (НИФ), стана ясно по време на представянето на програмата днес.

Срокът за кандидатстване е от 25 юни до 25 юли, а до ноември се очаква да бъдат сключени договорите. „Основен приоритет за нашия екип бе да направим пълен преглед на правилата, по които се провежда НИФ и да направим всичко по силите си да ги подобрим“, каза зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. По думите му Деветата конкурсна сесия ще се проведе по нова, детайлизирана методология, която е била предварително обсъдена с бизнеса и научните среди.

200 лева глоба ако не пререгистрираме колата след сделка

в. Монитор

200 лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новия собственик не я пререгистрира на собственото си име. Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция. Това стана ясно по време на редовния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев.

Те продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската „Пътна полиция“. След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро. 

Нов закон опазва Черно море

в. Стандарт

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи днес, че ще инициира приемането на нова наредба, която от следващата година да регламентира поставянето на съдове за разделно събиране на отпадъци по плажовете.

Законодателната инициатива е свързана с опазването на Черно море с фокус върху пластмасата. Тя бе представена днес от министър Димов в Бургас по време на Европейския морски ден. Той бе открит официално в Бургаския свободен университет. Пред журналисти министър Димов каза, че според проучване на ЕС, 80 процента от пластмасовите отпадъци в морето идват от сушата, от плажовете и заведенията. Пластмасовите отпадъци са разградими, но в твърде голям период от време. Затова още това лято ще бъдат поставени табели за разделно събиране на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още