IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 април

08:48 | 28.04.18 г.
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

1,22 млрд. за БГ бойна техника

в. Стандарт

1,22 млрд. лв. планира да даде кабинетът за модернизацията на бойната ни техника, но при условие, че тя се произвежда у нас - в наши заводи, от наши учени и инженери. Това стана ясно вчера при посещението на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев в „ТЕРЕМ – Хан Крум" - Търговище. Тримата се запознаха на място с технологичните възможности на военно-ремонтния завод и разгледаха част от готовата продукция – ремонтирани танкове Т-55 и Т-72 и модернизирана машина МТЛБ-М1. Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици, обяви Борисов. Това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България и да спомогнат за развитие на научния потенциал и за повишаване на жизнения стандарт, каза министър-председателят.

Хиляди словаци отново протестираха срещу правителството

в. Сега

Хиляди словаци отново излязоха на улиците на Братислава два месеца след убийството на журналиста Ян Куцияк, който разследваше връзките на словашките власти с италианската мафия, предадоха информационните агенции. Демонстрантите настояват за предсрочни избори. Петиция за такъв вот вече са пописали около 80 хиляди души.Съобщава се, че в акцията са участвали около 5000 души. Участниците са категорични, че смяната на няколко министри не е достатъчна, за да се върне доверието на хората към институциите. До редовните парламентарни избори има две години. В един от последните си материали, публикуван след смъртта му, разследващият журналист Куцияк обвини приближени на премиера Роберт Фицо, че са тясно свързани с италиански предприемачи, които на свой ред имат връзка с мафията. 

Опозицията в Гърция иска предсрочни избори през септември

в. Сега

Лидерът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че, ако правителството не е сигурно, че ще успее да извади Гърция от международната спасителна програма през август, тогава трябва да има предсрочни парламентарни избори през септември, за да може хората да отсъдят кой искат да ги управлява, пише Ekathimerini. „Ако партньорите в управляващата коалиция казват това, което смятат, те трябва да бъдат поставени на изпитание. Ако виждат растеж, трябва да видят какво мислят и хората“, заяви той и допълни, че, ако правителството не се страхува от „Нова демокрация“, тогава „най-накрая трябва да се запъти към урните", смята Мицотакис.

Румънският президент поиска оставката на премиера

в. Монитор

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че оттегля доверието си от премиера Виорика Дънчила и поиска оставката й, след като правителството прие секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел, без да се консултира с държавния глава Президентът няма правомощия да уволни премиера, но неговото искане ще окаже натиск върху правителството. Опозиционните партии в Румъния веднага се присъединиха към искането на президента. Председателят на Сената Калин Попеску Таричану, който е лидер на по-малкия коалиционен партньор в правителството, реагира на искането на президента, като напомни, че парламентът е този, който дава вот на доверие на премиера и правителството, и само парламентът може да го оттегли. 

Газът между България и Гърция ще потече през 2020 г.

в. Монитор

От идната седмица започва процедурата за избор на строител на газовата ни връзка с Гърция, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в рамките на парламентарния контрол. По думите й при липса на обжалвания на търга се очаква възлагането на строителството да се осъществи през последното тримесечие на на 2018 г., а въвеждането в търговска експлоатация - през 2020 г., каза още министърът. Гарантирано ще бъде електроснабдяването на курортите по Южното Черноморие, като Петкова припомни, че през 2017 г. от ЕСО е направена модернизация на въздушна линия, чийто ремонт е довел до увеличаването на сигурността на електрозахранването в направление Айтос, Карнобат, Варна и е повишена сигурността на електроснабдяването на курортите северно от Бургас. При реконструкция на друга въздушна линия е повишена сигурността на електрозахранването на курортите, които се намират южно от Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още