IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 април

07:57 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Имотните данъци може да се вдигнат догодина

в. Сега

Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок. Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места - не заради вдигане на ставките, а заради промяна в изчисляването на базата, върху която те се начисляват. Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се определя данъчната оценка на имотите.

"Трябва да се промени методиката, по която се изчислява данъчната оценка на имотите. Тя не е пипана от 1998 г., докато пазарната среда вече е коренно различна. В резултат на което сме свидетели на скъпи имоти за стотици хиляди левове, но с данъчна оценка от 1000 - 2000 лв.", казва Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. 

Ековинетки в три цвята ще маркират автомобилите

в. Сега

Ековинетки в три различни цвята, обозначаващи степените на замърсеност от автомобилите, ще бъдат въведени до 2-3 месеца у нас, съобщи Нова телевизия. Стикерите ще се поставят по време на годишните технически прегледи, когато ще се извършва и съответната категоризация според вида двигател на автомобила и отделяните от него вредни газове. Данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Идеята се върти в публичното пространство от поне месец. Преди време депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обясни, че стикерите ще се дават според изгорелите газове, а не според евростандарта. Кола със зелен стикер няма да има ограничения, за жълт стикер ще има "някакво ограничение", а колите с червен стикер може да бъдат забранени. 

Програмата за спасяване на западащи региони се оказа блъф

в. Сега

Шумно рекламираната от ГЕРБ Целенасочена инвестиционна програма за западащите региони се оказа блъф. Кметове от погранични общини, представители на различни партии, се оплакаха пред "Сега", че нищо по нея не е свършено, а и няма податки, че се планира да стартира. Притесненията им се оказаха основателни - преглед на междуинституционални документи показва, че за втора поредна година програмата е оставена без финансиране.

Тя бе изработена при второто правителство на ГЕРБ и според многократните обещания на министри трябваше да бъде реализирана в периода 2017-2025 г. Набелязана бе финансова рамка от 1.3 млрд. лв., но с уточнението, че пари ще се отпускат според бюджетните възможности всяка година. 

Малкият бизнес се противопостави на промените в закона за шума

в. Сега

Дни след като бе публикуван за обществено обсъждане, проектът за промени в Закона за защита от шума в околната среда срещна сериозна съпротива от страна на бизнеса. Предложенията ще засегнат най-вече малките предприятия, предупреди миналата седмица Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес, пред БНР. Според нея е необходимо предварително да се проучат резултатите и финансовите параметри на промените.

20,5 млн. лева отгоре за заплати на кметове и общинари

в. Монитор

20,5 млн. лв. повече са предвидени за заплатите на кметовете на общини, райони и кметства, както и за служителите в общинската администрация за следващата година. Това става ясно от доклад на финансовия министър Владислав Горанов относно проект на решение на Министерския съвет за приемане на стандарти за делегираните от държавата на общините дейности за 2019 година.

От разчета на финансовото министерство става ясно, че заради ръста на минималната работна заплата и на осигурителните вноски за 2019 година в държавния бюджет трябва да се предвидят 387,4 млн. лв. повече, с които да се финансират делегираните на общините дейности.

Натрупали сме по 3000 лв. за втора пенсия

в. Монитор

Средно по 3000 лв. е натрупал всеки трудещ се в личната си партида за втора пенсия. Това показват данни на Комисия за финансов контрол (КФН) към края на миналата година. Според Кодекса за социално осигуряване родените след 1 януари 1960 г. внасят задължителни вноски за втора пенсия. Изчисления на частните пенсионните дружества обаче показват, че средната сума в личните партиди е над 3000 лв.

Българите се страхуват от нова световна война

в. Стандарт

Растящото напрежение между Запада и Русия, продължаващият конфликт в Сирия и изострените заради него противоречия между световни и регионални сили, както и непредсказуемото поведение на Северна Корея засилват опасенията от мащабен военен сблъсък. Третата световна война вече не е сюжет от филмовата индустрия, а реална заплаха. Така смятат и мнозинството българи според последния сондаж на агенция "Галъп Интернешънъл", проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още