На пазара има достатъчно произведено в България агнешко месо, каза пред БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Той коментира, че приблизително половината от агнетата в стопанствата ще бъдат продадени на дребно още от самите ферми. Останалите ще се реализират в търговската мрежа в България. Осъществен е и износ за Хърватия и Италия.
Караколев подчерта, че в Румъния цената на животните е с 10 до 30% по-ниска от тази в България, затова търговците купуват месо от там. Цената на българското агнешко е от 5,50 до 7 лв. за килограм живо тегло в зависимост от региона. Според Караколев в магазините цената не би трябвало да надхвърля 15 лв. на килограм.
По думите му обаче българско агнешко може да се намери по магазините с малко късмет. „Така е направена нормативната уредба в страната, че потребителят няма как да разграничи това месо, което купува от магазина, дали е българско или румънско, или от друга страна членка на ЕС", коментира той.
Информация за произхода на месото потребителят може да получи единствено, ако настоява и в магазина му покажат документите за произход. Но на една опашка в хипермаркета на практика това не се случва.
Караколев заяви, че печат на месото се слага там, където е обработено последно, т. е. това не е гаранция, че месото е от страната, сложила печата. Въпросът по думите му може да се реши с браншови стандарт, за да знае потребителят какво купува.
Нелоялните практики, като замразено месо или шилешко вместо агнешко се забелязват все по-рядко, отбеляза още Караколев.
Овцевъдите са обсъдили вчера на среща със земеделския министър производството и консумацията на българско овче сирене. „Трябва да обединим усилия и в цялото общество да тръгне кампания, с която да насърчим консумацията на такива продукти“, категоричен е той.