IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 март

08:00 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пропастта между най-богатите и най-бедните у нас се увеличава

в. Сега

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата до предкризисни нива. Най-богатите 20% от населението получават средно 8 пъти повече от най-бедните 20%. Данните са на Евростат към края на 2016 г. Само година преди това разликата в доходите им е била 7 пъти, а през 2012 г. - 6 пъти.

Глобите за злоупотреба с лични данни на избори падат в съда

в. Сега

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) среща сериозни затруднения в съдебните дела срещу партиите и инициативните комитети, които глобява за злоупотреба с лични данни на избирателите по време на предизборните кампании. Това става ясно от доклада й за 2017 г.

В него се съобщава, че немалко наказания, наложени още през 2014 г. за евроизборите, падат в съда. Сходно е положението и за вота за президент и националния референдум през 2016 г. Както в. "Сега" писа нееднократно, по време на предизборни кампании граждани масово алармират, че без тяхно знание и позволение ЕГН-тата им се оказват в списъците с поддръжници на партии и на инициативни комитети, регистрирали се в ЦИК.

БДЖ търси машинисти от ученическата скамейка

в. Монитор

БДЖ търси машинисти от ученическата скамейка, като се опитва да привлече млади кадри чрез множество инициативи, съобщиха от държавната железница.

Една от тях е подписаното партньорско споразумение с Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра за разкриване на нови паралелки. От есента ученици, завършили VII клас, ще могат да кандидатстват в железничарския град за дуална форма на обучение: „Техник по железопътна техника”, специалност „Локомотиви и вагони” и професия „Електротехник”, специалност „Електрообзавеждане на железопътна техника”. Тийнеджърите ще могат да се възползват и от стипендиантски програми, възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища.

Инспектори на хайка за язовири фантоми

в. Монитор

Инспектори от Държавната агенция по метрология (ДАМТН) тръгват на хайка за „забравени” язовири, които към момента реално са фантоми – хем съществуват из територията на страната, хем не фигурират в никакви списъци, научи „Монитор”. От агенцията са си поставили срок до края на следващия месец да открият всички такива водоеми, които реално в повечето случаи са малки и отдавна не се използват. Въпреки това обаче може да представляват потенциална заплаха.

По последни данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) водоемите в страната са 5700. Според зам.-председателя на ведомството ген. Кирил Войнов точната цифра ще стане известна на 30 април.

Дават 1 млн. лв. за тестовете на чиновниците

в. Монитор

Близо 1 млн. лв. ще отдели държавата за разработването на тестовете за подбор на чиновниците в държавната администрация. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Министерския съвет.

Преди няколко години властта въведе централизирани тестове за бъдещите служители в администрацията. За целта се намери дори еврофинансиране, като първата част от проекта бе да се проучи какви точно въпроси да се задават в тестовете. Едва на по-късен етап ще се изработи и специална платформа за тяхното електронно провеждане, както преди време „Монитор“ писа. Фирмите имат срок до 11 април да подават оферти, като трябва да разработят три вида тестове – за общи компетентности, за основни познания за администрацията , както и за компютърни умения. 

Е-учебници вместо тежка раница

в. Стандарт

Електронни учебници ще направят наполовина по-лека раницата на децата от 1 до 7 клас. Първите е-помагала ще са факт през април, каза вчера заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Пред бТВ тя обясни мерките, които ведомството взема, за да изпълни обещанието си за драстично олекотяване на детската раница. В момента малките ученици - от 4 до 7 клас мъкнат на гръб между 6 и 9 килограма всеки ден. В някои столични училища преподавателите изискват по 6-7 допълнителни помагала по български език и математика, макар че според заданията на МОН в час трябва да се носят само учебник и учебна тетрадка. В много случаи, когато детето има учебна тетрадка, учебникът не е необходим, каза Михайлова. И обясни, че голяма част от проблема с тежките раници и заради училищните политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още