Общото нарастване на износа на храни от България през последните десет години е над 120%, като за миналата година той съставлява 7% от общия износ на страната. Това каза главният секретар на Mинистерство на икономиката Владимир Туджаров на откриването на Изложението FOOD EXPO, което се провежда в Атина с участието на компании от близо 20 държави.
През тази година България е почетна страна-партньор в най-голямото изложение за сектора в южната ни съседка. Страната ни е представена с национален щанд, в който участват 18 български фирми от секторите на хранително-вкусова промишленост, уточняват от Министерството на икономиката.
Хранителната промишленост е един от секторите, в които България има най–големи конкурентни предимства, е посочил Туджаров.
По думите му през последните години се отчита ръст на производството на храни и напитки у нас. В България производството на храни се осъществява от над 6000 фирми, като близо половината от тях са разположени на територията на Южна и Югозападна България, което е предпоставка за добрите възможности за износ към южната ни съседка.
Владимир Туджаров изтъкна, че Гърция е традиционен търговско-икономически партньор на България, като през последните години се наблюдава постоянен ръст на стокообмена между двете страни. „Тази тенденция се запазва и през 2017 г., като стокообменът отбелязва увеличение от 5,6% и надхвърля 3 млрд. евро. Отбелязва се ръст, както в износа, така и във вноса“, подчерта той.
преди 6 години Знаем какви ментета произвеждат българските производители - сирене и кашкавал без мляко, захарни изделия с палмово масло и лецитин/дори и в тези за деца/, колбаси с една дузина ета, консерванти, лепила, химикали и прочие. Досега тровеха народа си, сега почнаха да си изнасят помиите и в други държави. Там може да ги хвърлят, но важното, че ни ги взимат. отговор Сигнализирай за неуместен коментар