IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 февруари

07:41 | 02.02.18 г.
Преглед на печата за 2 февруари

Борисов: Нарочно не пускат България в Шенген

В. Сега

Бойко Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не бъде приета в Шенген. "България плаща за действията на големите играчи на световната сцена. Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма", каза премиерът по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" в Брюксел, съобщи БНР.

"ЕС плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, предизвикаха в Сирия, Либия и Афганистан. Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори", гневи се Борисов.

Държавата пак ще харчи десетки милиони за туристическа реклама

В. Сега

Държавата отново планира да похарчи огромни суми, за да рекламира България като рай за туристи. Това става ясно от Актуализираната стратегия за устойчиво развитие на туризма. На заседание в сряда правителството одобри документа, който трасира бъдещето на отрасъла до далечната 2030 година. Стратегията е придружена от план за действие. Значителна част от мерките са продължения на досегашните кампании - отпечатване на рекламни брошури и каталози, изработване и прожектиране на филмчета и клипове по наши и чужди тв канали, участия в изложения и т.н. Друга част са свързани с администрацията - обучения и семинари за чиновниците. Има го и дежурното писане на анализи. За някои мерки са посочени и суми, за други финансирането остава неясно.

Новият антикорупционен орган дебютира при неясни правила

В. Сега

Чисто новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество дебютира вчера в Септември. Маскирани служители, облечени със специални облекла и надписи на гърба "Комисия за противодействие на корупцията", влетяха в кметството и на няколко частни адреси.

Първоначално операцията, която се оказа насочена единствено срещу кмета на града Марин Рачев, бе обявена като дело на специализираната прокуратура, осъществявана с покритието на над 50 полицаи, които блокираха кметството. После обаче тв камерите заснеха маскираните служители, които действат за първи път под новата си фирма. Възникна въпросът по какви правила и процедури работят те след като още няма правилник, наредби и инструкции.

Президентът: Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

В. Стандарт

Мисля, че отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Белгия, където е на работно посещение, предава БТА. Вносителите и проповедниците на конвенцията се скриха зад Конституционния съд. Според мен конвенцията в този вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване, заяви държавният глава.

КЕВР получава още правомощия върху търговията с ток

В. Стандарт

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще получи функции по отношение на търговията на едро на организирания борсов пазар на електроенергия. В момента Министерството на енергетиката е представило за обществени консултации Проект за промяна в Закона за енергетиката.

В същото време и от КЕВР готвят становище, в което ще бъде разписано детайлно правомощията на енергийния регулатор. Това каза председателят на Иван Иванов по време на заседанието на подкомисията за наблюдение на дейността на КЕВР към парламентарната Комисия по енергетика.
Иван Иванов се надява в следващите месеци Народното събрание да приеме тези промени, за да може КЕВР да получи тези правомощия. Освен това той ще поиска от правителството в лицето на финансовия министър и допълнителни средства за създаването на отдел, който да се занимава изцяло с тези функции.

Квалификацията е ключова за европейската индустрия

В. Монитор

Сега е моментът да гледаме напред, няма да измислим нови индустрии, това, което Европейската комисия може да направи като добавена стойност, е в сферата на уменията, заяви еврокомисарят по вътрешен пазар и промишленост Елжбета Бенковска в София.

Еврокомисарят постави акцент върху уменията, като заяви, че те са сред най-важните фактори за бъдещето на европейската индустрия. По думите й роботите няма да отнемат работата на хората, ако те са добре обучени и образовани. „В началото бях убедена, че може би роботите ще отнемат работни места, сега не знаем какво ще стане след 10 или 15 години, какви нови работни места ще се създадат, какви професии ще изчезнат или ще се появят, каза Бенковска“. Тя и министърът на икономиката Емил Караниколов дадоха съвместна пресконференция след края на заседанието на Неформалния съвет по конкурентоспособност с участието на министрите, отговарящи за ресорите "Индустрия" в НДК.

До 15 зрелостници в класна стая на матурата

В. Монитор

Минимум 13 и не повече от 15 зрелостници трябва да има в класна стая при провеждането на матурите за зрелостниците и националното външно оценяване (НВО) след 7-и клас през май. Това става ясно от указания, спуснати от Регионалното управление по образованието (РУО) до столичните директори. До 16 февруари директорите трябва да изпратят предложения за оценители, квестори и консултанти, както и за залите и броя места в тях. Съгласно правилата във всяка зала трябва да има по двама квестори. Същото важи и за коридорите и входа на училищата. В случай че в школото има зрелостници със специални образователни потребности (СОП), е необходимо да се предвидят зали и за тях, а също така и консултанти и за двата държавно-зрелостни изпита (ДЗИ).

Парламентът определя в петък как ще се избере шефът на “Антикорупция”

В. 24 часа

Как да се избере шефът на новата комисия “Антикорупция” ще решават депутатите в петък. Точката трябва да влезе извънредно в дневния ред на парламента, след като в сряда антикорупционната комисия одобри правилата. Шефът на новата комисия трябва да бъде гласуван от НС в едномесечен срок от влизането на закона в сила - т.е. до 19 февруари. Засега единственото коментирано име е на фаворита на ГЕРБ Пламен Георгиев, който в момента е шеф на Комисията по конфискацията. Тя влиза в новата мегаструктура. След приемането на правилата тече 2-седмичен срок за номинации. Кандидатите ще трябва да подготвят концепция за управление на новия орган. Те ще попълват и подробна декларация за имущество и интереси и ще бъдат проверявани за принадлужност към ДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още