IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 февруари

08:07 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът "Пеевски" добави още власт за синдиците на КТБ
В. Капитал Daily

Промените "Пеевски" в Закона за банковата несъстоятелност, които със задна дата правят недействителни сделки и обезпечения по заеми в КТБ, бяха безкритично изгласувани на второ четене от групата на депутатите на ГЕРБ в парламентарната правна комисия. С това текстовете на ДПС, които заради действието им назад във времето противоречат на Конституцията, получиха необходимото мнозинство и тръгват към пленарна зала за окончателно приемане.

В проекта няма прогноза за това какъв е размерът на средствата, които ще могат да се съберат с тези изключителни по своя характер мерки, но е сигурно, че би спомогнал за овладяването на атрактивни дружества, които при сега действащото законодателство оставаха извън обсега на депутата от ДПС Делян Пеевски, като например "Петрол" или "Дунарит".

От утре българският лев ще се търгува в чейнджбюрата на Сърбия
В. Стандарт

От 1 февруари българският лев ще може да се сменя в сръбските чейнджбюра. С решение на Националната банка на Сърбия българският лев е включен във валутите, които могат да се търгуват на валутния пазар в страната.

Обяснява се също, че това ще насърчи икономическото сътрудничество, ще стимулира съвместните проекти между България и Сърбия. Не е без значение и фактът, че се увеличава не само броят на туристите от двете страни на границата, но и че България е членка на Европейския съюз.

Французи ще правят у нас врати за Airbus
В. Стандарт

Завод край Пловдив ще прави самолетни части. Проектът на френската компания Latecoere се финансира с 6 млн. евро по Плана "Юнкер", съобщи "Марица". През есента на миналата година Latecoere направи първа копка на предприятието. То е част от мащабен инвестиционен проект на френската група. Финансирането е на обща стойност 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка отпуска на Latecoere. Повечето от средствата са за научно-развойна дейност и иновации, но пари по Плана "Юнкер" са предвидени и за новите производства в България и френския град Тулуза.

20 000 души умират преждевременно у нас
В. Сега

20 000 души е т.нар. предотвратима смъртност у нас, сочи приетият вчера от правителството доклад за състоянието на здравето на нацията за 2016 г. Става дума основно за хора със сърдечносъдови болести и злокачествени заболявания, които е можело да живеят по-дълго. 

"Прилагането на целенасочени политики по отношение на тези основни групи заболявания може да доведе до значителни подобрения на индивидуалното и общественото здраве, още повече че тяхна основна характеристика е пряката им обвързаност и повлияване от факторите на външната среда и начина на живот", се отбелязва в доклада.

Евросубсидии за фирмите срещу два документа
В. Монитор

Фирмите ще подават по-малко документи при кандидатстване за европейски средства по програмата за иновации и конкурентоспособност, обяви пред журналисти икономическият министър Емил Караниколов.
При подаване на документите онлайн не всички документи ще се подписват с електронен подпис. Опростяването дълго време беше искана от бизнеса с цел улесняване на процедурата. Също така управителите няма да е необходимо да вадят документи за липса на задължения от данъчната агенция. Документите ще се изискват от администрацията по служебен път без участието на кандидатстващите, уточниха от Министерството на икономиката.

Пунктове за винетки на всеки седми километър
В. Монитор

Новите винетни стикери за годината се продават в над 3000 разпространителски пункта. При близо 20 000 км пътна мрежа в страната пътната такса може да бъде платена на всеки седми километър, показва сметката. От всички пунктове 374 са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и граничните пунктове.

До края на деня важи валидността на годишните винетки за 2017 г. Новите стикери имат нова валидност една година от датата на закупуването, а не както беше досега – до края на януари на следващата година. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още