IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 януари

08:58 | 27.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма фирма, няма проблем
В. Капитал

Когато в края на миналата година Мая Манолова внесе, а всички партии в парламента превъзбудено приеха, промените в търговското законодателство, се говореше, че те са сериозна защита на работниците от некоректни работодатели. Едва ли тогава депутатите и Манолова са предполагали, че ще предизвикат ефекта на пеперудата.

Приетите изменения в Кодекса на труда водеха със себе си изменения и в Търговския закон, които създадоха толкова сериозни проблеми, че практически блокираха прехвърлянето на дружествени дялове. Други изменения, част от същия пакет, но в Закона за обществените поръчки, въведоха изискване към избранaта фирма изпълнител да не е била санкционирана (независимо кога) за нарушения на трудовото законодателство.

Чужденци плащали по 40-50 хил. евро за дипломи от МУ-София
В. Сега

Престъпна група от бившето ръководство и действащи служители на Медицинския университет в София е обвинена в незаконен прием на чужденци срещу 40-50 хил. евро. Толкова струвало плащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал между 2 и 5 хил. евро, твърдят прокурорите. Става дума за над 20 студенти с британско гражданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали дори средно образование. 

ГЕРБ не се отказва от задължителната забавачка за 4-годишните
В. Сега

Просветното министерство не се е отказало от намерението си за въвеждане на задължително обучение за 4-годишните деца. Ведомството само изчаква дело в Конституционния съд, заведено от БСП срещу други текстове от Закона за училищното образование, за да не се налага евентуално на два пъти да прави промени в него. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при представянето на доклад на Световната банка за образованието.

Темата бе повдигната от директорката на столичната 7-а детска градина "Детелина" Ксения Семизорова. Според нея това ще е много полезно, особено за децата, чийто майчин език не е български. Запитан дали въпросът стои на дневен ред, министър Красимир Вълчев заяви, че задължителният обхват на децата на 4 години в детска градина е предвиден в управленската програма на правителството.

"Асарел-Медет" планира 135 млн. инвестиции
В. Стандарт

„Асарел-Медет"АД инвестира 135 млн. лв през 2018 г. по програмите за устойчиво развитие. Парите са за модернизация на производството, енергийна ефективност, безопасни условия на труд, екологични проекти и повишаване на квалификацията на работещите. „Амбициозната инвестиционна програма е доказателство, че ще продължим да надграждаме своите политики за устойчиво развитие на дружеството", каза председателят на Надзорния съвет на компанията Димитър Цоцорков.

"Виртуален" телеком излиза на пазара
В. Монитор

До средата на лятото на тази година започва работа нов мобилен оператор. Пет компании с регионално покритие, които предлагат телевизия и интернет, се обединяват, за да създадат първия "виртуален" оператор у нас.
Компаниите Heт 1, Heтepa, CKAT, Teлeĸaбeл и Teлecим, ca ce oбeдинили в консорциума "Moбилни aлтepнaтивни ĸoмyниĸaции" AД, ĸaтo имaт paвeн дял в нoвaтa фиpмa. Цeлтa e дa предлагат нови услуги като използват съществуващата мpeжa нa мобилните оператори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още