IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 декември

07:54 | 06.12.17 г.
Преглед на печата за 6 декември

Властта си изми ръцете: Болниците източват НЗОК, но законно

В. Сега

Схемите за източването на държавните и общинските болници са законни. Това е абсурдният извод на прокуратурата, която през последните месеци е проверила заедно с МВР и службите стотици договори между държавни лечебници и частни клиники, по силата на които вторите получават милиони.

Законът за лечебните заведения позволява в държавна болница да има и частна клиника, обясни главният прокурор Сотир Цацаров, който даде брифинг със здравния министър Кирил Ананиев и МВР шефа Валентин Радев. Условието е двете структури да извършват различни дейности. Според главния прокурор в масовия случай е тъкмо обратното - дейностите се припокриват. Така по схемата "болница в болница" се източват публични средства, тъй като в държавната структура се насочват безнадеждните случаи и нископлатените дейности, а в частната - тези, от които се печели.

Министрите и главният прокурор признаха, че могат да направят малко по въпроса, защото договорите били законни. Те посочиха, че на двама болнични управители са повдигнати обвинения, които трудно ще издържат в съда - за сключване на неизгоден договор за наем и безстопанственост.

Децата в IV клас у нас четат по-добре от връстниците си в САЩ, Германия, Дания

В. Сега

Българските четвъртокласници отново могат да бъдат похвалени за чудесните си образователни резултати - този път по четене. На последното издание на авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене на 10-годишните, учениците ни са се класирали на 11-о място от 50 държави, изпреварвайки по този начин връстниците си от САЩ, Франция, Германия, Испания, Дания и т.н.

Средният резултат на българчетата е 552 точки - доста над средното ниво от 500 т. С това те преодоляват срива си от 2011 г., когато са имали най-слабо представяне (532 т.), и дори повишават с 2 т. най-добрия си досега резултат от 2001 г. (550 т.). На какво точно се дължат хубавите резултати сега и лошите през 2011, от МОН нямат обяснение.

ЦИК ще плати 30 хиляди лева за симулации на е-вот

В. Сега

Провеждането на трите симулации на дистанционно електронно гласуване, които планира Централната избирателна комисия (ЦИК), ще струват 29 400 лева. Такава е цената на договора с ДДС, който комисията е сключила с фирма "Информационно обслужване". Данните са получени след запитване на партия "Да, България" до изборната администрация.

До края на тази година ЦИК трябва да изпълни задължението си, записано в Изборния кодекс - да проведе три пробни гласувания онлайн за измислени партии, коалиции и кандидати. За демонстрацията вече беше определена датата 12 декември. След 1 януари 2018 г. предстои нова поредица от експерименти, при които системата ще се тества на три последователни избора, включително частични.

Ръстът на производителността на труда рязко се забавя

В. Капитал Daily

Производителността на труда през третото тримесечие на годината расте с едва 1.1 % на годишна база. Това е най-ниският темп на увеличение от 2014 г. досега, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение - повишението на средната работна заплата за същия период е 11%. Така производството на единица продукция става все по-скъпо, което се отразява на конкурентоспособността на България.

Националната статистика публикува и по-подробна оценка за икономическия ръст през третото тримесечие, който остава непроменен спрямо експресните данни - 3.9%. Обемът на брутния вътрешен продукт (БВП) достига почти 27 млрд. лв. по текущи цени, като така на всеки човек от населението се падат малко над 3.8 хил. лв. през периода юли - септември.

Само неизвестен фонд от Лихтенщайн подаде оферта за Общинска банка

В. Капитал Daily

"Новито опортюнитис" е единствената компания, подала оферта за 67.65% от дела на Общинска банка, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Срокът изтече в края на работния ден на 4 декември 2017 г. Според запознати с офертата предложената цена е по-висока от заложената минимална сума за дела на Столичната община от 45.65 млн. лв. 

В съобщението на СОАПИ се казва, че конкурсната комисия е отворила офертата (на 5 декември, вторник – бел. ред.) на кандидата в присъствието на надзорния съвет на агенцията. Следва тази комисия да провери дали офертата отговаря на условията на конкурса и да изготви доклад, той ще бъде внесен чрез надзорния съвет на агенцията в Столичния общински съвет (СОС), който упражнява общинския контрол над банката и който трябва да вземе решение ще продава или не.

ЕНЕРГО-ПРО влага 330 хил. в ремонти

В. Стандарт

Електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО, което доставя ток в Североизточна България, извършва планова рехабилитация на подстанция Русе – Център, в която ще бъде обновена елегазова комплектна разпределителна уредба 110 кV. Проектът е на стойност 200 000 лв. и ще повиши сигурността на електрозахранването на близо 15 000 клиенти.

ДДС и за онлайн покупки от Китай

В. Стандарт

Европейските граждани, които купуват стоки от електронни магазини от Китай или САЩ, ще плащат ДДС и при цени на стоката под 22 долара. Съветът на Европейския съюз вчера одобри нови правила, които целят да затегнат правилата при онлайн търговия. В момента ДДС и мита за малки покупки от страни извън ЕС не се дължат и често вратичката се ползва и при поръчка през интернет на по-скъпи вещи.

Новите правила разширяват съществуващия в ЕС портал (обслужване на едно гише) за регистрация по ДДС при продажби от разстояние. Те създават и нов портал за продажби от разстояние от трети страни, когато стойността им е под 150 долара. Това ще намали разходите за спазване на изискванията по ДДС за сделки между търговци и потребители, казват от Съвета.

65 патрулки с нощно виждане ни дебнат по тъмно

В. Монитор

65 патрулки, оборудвани с камери за нощно виждане, ни дебнат по пътищата по тъмно. Това каза началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски по време на семинар на тема „Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност”. По думите му колите са преоборудвани отскоро и вече са на терен, където следят за спазването на правила в тъмната част на денонощието. Както стана ясно в началото на годината, мобилните камери нямаха възможност да снимат, когато навън е тъмно. Това можеха единствено стационарните устройства. Патрулките вече са разпределени из всички областни дирекции в страната.

Българската банка за развитие ще финансира и инфраструктурни проекти

В. 24 часа

Българската банка за развитие (ББР) ще участва във финансирането на публични и публично-частни инфраструктурни проекти с национално и регионално значение. Разширяването на портфейла ѝ от финансови инструменти е чрез приети от БНБ промени в устава на ББР. С тях се увеличават и възможностите за по-мащабно он- лендинг финансиране, с което ще бъде създадена още по- подходяща среда за развитието на малките и средните предприятия, съобщават от банката. При експозиции над 5% от капитала на банката ще се изисква разрешение от Надзорния съвет, за да се създаде по-добър контрол в кредитната дейност
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още