IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 декември

09:05 | 02.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата се реши да закрие фалиралите си болници

в. Сега

След години трупане на дългове и лошо управление на част от болниците държавата е на път да започне да закрива тези, които са в най-лошо финансово състояние. "При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване", обяви здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ в първото си интервю, откакто е на поста. За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците."В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността", съобщи здравният министър и допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения.

78% от българите дишат мръсен въздух

в. Сега
 
В България 78% от хората са изложени на мръсен въздух, докато делът им средно в ЕС е 19%. Това показват данните в последния годишен доклад за състояните на въздуха в България на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), както и от сравнения на европейските страни по този показател, направено от Европейската агенция за околна среда към Европейската комисия, цитирани от "Дневник".
 
Докладът на ИАОС отчита и покачването на количеството прах във въздуха в страната в сравнение с предходната година. В България процентът на населението, изложено на наднормени нива на фини прахови частици (ФПЧ10, тоест с размер под 10 микрона) е значително над средния за Европа, където за периода 2013-2015 е между 16 и 20%.
 
Асен Ягодин: Инерцията на ниските лихви е към своя край
 
в. 24 часа
 
Бизнесът е отворен за нови, модерни банкови продукти, казва изпълнителният директор на Пощенска банка

- Г-н Ягодин, края на 2017-та година приближава - трудна или рутинна бе тя за банките?
- Бих я определил по-скоро като много динамична, заредена с позитивна енергия. Станахме свидетели на рекордно ниски лихви по заемите, което се дължи основно на високата ликвидност в банковата система. От друга страна, продължаващият процес на консолидация в сектора и подготовката за новите регулации, определено ще променят модела на банкиране. Въпреки че забавят темпа си на растеж, депозитите продължават да растат по-бързо от кредитите, което допълнително повишава ликвидността в системата. По тази причина очаквам инерцията на ниските лихви да продължи още известно време. Говорейки за тези рекордно ниски лихви по кредитите и огромната неизползвана ликвидност, не може да не споменем и положителното влияние на стабилната икономическа среда. Наскоро Европейската комисия повиши прогнозата си за развитие на българската икономика догодина, което всъщност се базира на постигнато през тази година. Повечето международни институции, които наблюдават България, също повишиха прогнозите си за икономиката ни до близо 4%-тен ръст на БВП. И това, в съчетание с траен спад на безработицата и здравословно ниво на инфлацията. Всичко това е една добра стартова позиция за новата 2018-та година.
 
Фандъкова: Критична през нощта беше ситуацията на яз. "Суходол"
 
в. 24 часа
Критична през нощта беше ситуацията на яз."Суходол". Там на място следихме ситуацията заедно с изпълнителния директор на "Напоителни системи" Снежина Динева. Това каза за "Фокус" кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с работата на институциите след продължителните и обилни валежи от дъжд. По думите й, интензивният дъжд е продължил през цялата нощ и заедно с бързото топене на снега от високите части на планините причини повишаване на нивата на реките и някои язовири на територията на Столична община. „С екипи на Общината и агенцията организираме контролирано изпускане на язовира през цялата нощ, като за целта изградихме диги по река Студена в местност Смърдана с цел предотвратяване на разливи и заливане на съседните къщи”, допълни Фандъкова.

По думите й през нощта работата е била съвместна и с кметовете на кв. „Красна поляна” и „Люлин”, както и с пожарната и полицията. През нощта са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени мазета и дворове предимно в кварталите „Витоша”, „Връбница”, „Подуяне”, „Люлин”, „Красно село”, „Овча купел”, като районните кметове са били на местата, подчерта Йорданка Фандъкова. „В работата на екипите на аварийно-спасителното звено заедно с техния директор се включиха и 9 души от доброволното формирование на Столична община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още