За 2017 година в България ще бъде отчетено намалена консумация на домати, пипер и краставици, сочи прогноза в бюлетина* на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика.
Според анализаторите тази година производството на домати ще достигне 134 хил. т, а вносът - 62 хил. т. На човек от населението се пада консумация от около 27 кг или с 6% по-малко от 2016 г.
При пипера предвижданията са за 72 хил.т производство и 24 хил. т внос. Консумацията ще достигне на 13 кг на човек или 2% по-малко спрямо миналата година.
Производството на краставици ще достигне 58 хил.т, а вносът - 9 хил. т, като консумацията се оценява на 9 кг на човек или 12% по-малко от 2016 г.
„По-високите цени намалиха консумацията на зеленчуци през 2017 година“, заяви пред Investor.bg Божидар Иванов от Института за аграрна икономика. Той посочи, че заради климатични фактори тази година има и спад на производството спрямо 2016 година.
Според бюлетина на CAPA през ноември 2017 г. цените на едро на доматите са с около 30% по-високи отколкото за същия месец на 2016 г., а при краставиците увеличението е около 11%. При цените на дребно също се забелязва увеличение на цените на годишна база, но то е само около 2-3%.
Анализаторите припомнят, че през декември 2016 г. видяхме осезаем скок в цените на едро и на дребно на краставиците, които тогава достигаха до крайния потребител на цени около 3,75 лв/кг. Тази година отново се очаква цените да нараснат, но по-скоро ще останат под границата от 3,20-3,30 лв/кг.
* Бюлетинът се издава в рамките на проект “Засилване на аналитичния и публичен капацитет на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA, подкрепен от Фондация “Америка за България”.