IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 ноември

07:15 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата се постави над закона и засекрети делата за приватизацията
В. Сега

Не е работа на данъкоплатците да знаят колко и кои приватизационни сделки се разследват от прокуратурата, има ли повдигнати обвинения, има ли дела, прекратени по давност. Зам. главният прокурор Пенка Богданова заяви в отговор на въпроси до в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), че информацията за преписки и дела не е обществена. От отговора й се разбира, че е тайна дали висшите прокурори са получавали доклад на премиера Бойко Борисов от октомври м.г., свързан с нарушения при приватизационни сделки и ако да - какви са прокурорските действия по него. 

За 19 г. българите получават с 8 години по-дълго пенсия
В. Сега

За 19 години периодът, в който мъжете получават пенсия за стаж и възраст у нас, се е увеличил средно с пет години, а при жените с двойно повече. По данни за 2016 г. мъжете получават средно по 19.6 години пенсия от НОИ, а жените успяват да ползват пенсионните си права значително по-дълго - средно 26.2 години. Периодът остава без промяна спрямо 2015 г., когато реформата беше замразена и нямаше промяна в условията за възраст и стаж. През 1997 г. обаче мъжете са получавали пенсия само по 14.2 години, а жените - по 16.6 години. През 2000 г. разликата в годините на получаване на пенсията е била само три години в полза на жените (съответно 18 години и 15 години за мъжете).

Това показва последният анализ на Националния осигурителен институт за демографията, икономиката и социалното осигуряване, в който се проследяват тенденциите основно за последните години.

Делото ЕВН окончателно върнато на прокуратурата
В. Капитал Daily

Софийският апелативен съд отказа да разглежда протеста на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу връщането на разследването за приватизацията на остатъчните дялове от ЕВН. По това дело обвиняеми са бившият вицепремиер Симеон Дянков, бившият министър на икономиката Трайчо Трайков и бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Началото на разследването беше обявено шумно от прокуратурата през януари заедно с няколко други прокурорски дела срещу министри и висши функционери, всички по правило изпаднали предишното правителство.

В края на октомври Софийският градски съд (СГС) прекрати делото и върна обвинителния акт на прокуратурата, след като констатира, че по време на разследването са допуснати "отстраними съществени процесуални нарушения, които са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемите".

Сделките с отдаване под наем в Аirbnb в София растат
В. Капитал Daily

За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем без посредник Аirbnb е нараснал значително и в България. Броят на обектите, които се отдават основно в София, растe с 80% годишно, с толкова е и при сделките, показват данните на платформата за столицата, пише "Дневник".

Реализираните сделки през сайта на платформата от началото на тази година са 3290. Това е голям ръст спрямо миналата година, когато броят им е бил 1980. През 2015 г. сделките са били 1029, което е почти три пъти повече спрямо 2014 г., когато с били 480.

Съдебният спор между Борисов и Нинова отложен за напролет
В. Стандарт

Съдебният спор между премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова продължава на 21 май догодина. Двамата се съдят за няколко реплики, казани в телевизионни интервюта. Борисов иска обезщетение от 26 хил. лева от Нинова за думите й "Крадецът вика дръжте крадеца!".

Нинова пък е завела насрещни 3 иска в общ размер на 30 100 лева по повод думи на министър-председателя, че била активист на СДС и че е "Госпожа Лъжа".

Отварят офертите за строежа на тунел "Железница"
В. Монитор

Утре отварят офертите в обществената поръчка за „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. без ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Обществената поръчка е в 3 обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още