IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отговарят ли униформите на Вашите нужди?

Липсата на специфични стандарти създава предпоставки инспекторите да правят различни тълкувания

11:51 | 27.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;lindstromgroup</em></p>

Снимка: lindstromgroup

Има различни източници, даващи информация за ползите от работното облекло, но са малко тези, които съдържат информация за изискванията, които надхвърлят общите стандарти.

Липсата на специфични стандарти създава предпоставки инспекторите да правят различни тълкувания, така че може да е трудно да се избере най-добрия подход за спазване на санитарните условия от дадено предприятие.

Въпреки липсата на конкретни стандарти обаче има някои общи насоки, които предприятията могат да следват, за да се гарантира, че униформите отговарят на техните санитарни планове:

1.     Избягвайте копчетата. Тъй като копчетата могат да паднат и да попаднат в продукт, униформите трябва да се закопчават със щракване или друг тип подобни затваряния.

2.     Ограничавайте джобовете. Джобът позволява на служителите да носят лични предмети, които могат да попаднат в някой от продуктите. Избягването на джобове над талията е особено важно, тъй като продуктите могат да паднат, когато служител се наведе надолу. 

3.     Използвайте трайни материали. Униформата трябва да бъде изработена от устойчив, неабсорбиращ материал, който да издържа на средата и да предпазва от контакт, пръски или разливи. Униформите за еднократно ползване също са опция, която позволява да бъдат изхвърлени след употреба.

4.     Покривайте ръцете и краката. Дори работниците да носят ръкавици и престилки, ако те са с къси ръкави, косата и кожата на ръцете все още могат да бъдат изложени на замърсяване. Така че става въпрос на покриване, което да ги предпази. 

5.     Сменяйте униформите, когато сте в различни помещения, така че да са съобразени със съответните изисквания. Работниците трябва да сменят униформите си в зависимост от помещенията, които посещават в предприятието - например между сурови и готови продуктови области. Със специфичните за всяка област цветово кодирани униформи може допълнително да се предотврати замърсяването и да се поддържа информираност на посетителите в разрешените райони. Цветовото кодиране може да бъде с пълна униформа, лабораторно покритие или само с мрежа за коса. 

6.     Поддържайте униформите чисти. Необходимо е да се оцени както дрехата, така и процесът, по който да се почистват и дезинфекцират като две отделни, критични контролни точки.

Униформата трябва да има възможността да бъде ефективно почиствана и хигиенизирана през срока на нейното използване. След като се установи, че облеклото отговаря на необходимите критерии, процесът на почистване / дезинфекция трябва да бъде спазван последователно и ефективно за тази дреха.

7.     Утвърдете доставчика си. Ако входящите униформи не са санитарни, усилията Ви няма да имат ефект. Проверявайте входящите пратки като се уверите, че облеклата са в защитна опаковка. Уверете се, че Вашите доставчици имат вътрешна програма за управление на качеството; следвайте указанията на техните практики и процедури.

Ролята на униформите е от жизненоважно значение за това работниците да са защитени, както и да се съобразяват нужните хигиенни изисквания за комфорта и спокойствието на всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още