IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 ноември

08:01 | 23.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Една трета спад в потреблението на ток предвиждат експерти

в. Сapital daily

Лансираната от правителството идея за евентуално възраждане на проекта за АЕЦ "Белене" изведе отново на преден план темата за енергийното бъдеще на България - с прогнози за потреблението и цените на електроенергията, както и за потребността от мощности. В сряда свой проект на енергийна стратегия с хоризонт до 2030 г. представиха четири браншови организации - Българският национален комитет по осветление, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Българската фотоволтаична асоциация и Българската соларна асоциация.

Държавата ще бие отбой и по делото за "Царска Бистрица"

в. Сега

Макар и да спечели на две инстанции имението "Царска Бистрица", държавата е пратила в съда молба за спирането на процеса, тъй като ще търси споразумение с бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок, съобщи "Де факто". 

Молбата е постъпила в Софийския апелативен съд на 20 ноември, потвърдиха от съда пред "Сега". По молбата за спиране на делото "Царска Бистрица" ще се произнася Върховният касационен съд. Процесът е в апелативния само за окомплектоване. 

Опозицията ще се опита да спре по-строгите условия за обезщетения от НОИ

в. Сега

Опозицията ще се опита да отмени предложените от кабинета с проектобюджета на НОИ за догодина по-строги изисквания за получаване на социални обезщетения, както и значително увеличаване на пенсиите през 2018 г. Това са предложенията на БСП и ДПС към проекта, който ще се гласува днес на второ четене в бюджетната комисия. Предложения от ГЕРБ и патриотите няма. При достатъчно техни депутати исканията на опозицията най-вероятно няма да минат. И ДПС, и БСП имат предложения в насока за по-съществено увеличаване на всички пенсии.

С по 10 ст. от всеки кубик вода финансират нови тръби

в. Монитор

С по 10 ст. от всеки кубик вода от цената ще се компенсира недостигът на пари за модернизацията на ВиК мрежата в страната, за да може тя да отговори на европейските изисквания. Това каза днес зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова и добави, че не е задължително отчисляването на въпросната сума в отделен фонд да оскъпи цената на ВиК услугата. По думите й парите ще се събират в централизират фонд и ще се харчат в зависимост от нуждите.

Животновъди получиха 150 млн. за инвестиции

в. Стандарт

Животновъдите са взели най-много европейски субсидии за инвестиции в стопанствата си (подмярка 4.1) – 150 млн. лв. Производителите на плодове и зеленчуци са получили 136 млн. лв., следвани от биопроизводителите – 133 млн. лв., показват данни на ДФ "Земеделие". Мярката за инвестиции в земеделски стопанства е една от най-атрактивните за фермерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още