С 42,7% се увеличават засадените площи с овощни насаждения в страната през последните пет години, съобщават от Министерството на земеделието и храните.
Новите насаждения са изцяло от сортове, устойчиви на болести и неприятели, допълват от ведомството.
Най-активно е обновяването при черешите, ябълките и винените лозя. Реколтираните площи се увеличават със 17,5% в сравнение с 2012 г., като получената продукция нараства с 61%, показват данните на Министерството.
При осъвременяване на структурата при овощните култури най-добри резултати са постигнати при сливите, черешите, кайсиите, малините и ягодите.
През последните пет години най-силно е изразена тенденцията към значително нарастване на реколтираните площи, производството и средните добиви при сливите. Делът им спрямо реколтираните площи на всички овощни видове заема второ място (след черешите).
През миналата година при насажденията със сливи има увеличение от 15,1% на прибраната продукция спрямо 2012 г. (5 826 ха). Сливите са на първо място по обем на производството, което постига ръст от 112% спрямо 2012 г. (22 949 тона).
Значителното увеличение на продукцията е резултат от повече засадени площи и по-висок среден добив от декар.
От Министерството на земеделието и храните отбелязват, че при черешите също има положителни промени в резултат на нови разработки и технологии. Тенденцията при тези плодове е към устойчиво нарастване на реколтираните площи, чийто дял е най-голям с 22,7% (2016 г.) спрямо всички овощни видове в страната.
По обем на производството черешите се нареждат на трето място след сливите и ябълките. Продукцията от тях нараства значително за периода 2012-2016 г., като достига 97,3% (2016 г.) спрямо 2012 г.
В земеделското ведомство наблюдават все по-голям интерес на пазара към кайсии. При отглеждането им се прилагат съвременни промишлени технологии и почти пълно механизиране на работните дейности. Това се отразява на производството, което отбелязва ръст от 52%.
И при малините има значително нарастване на реколтирани площи - с 33,9%, на производството – със 73,2%, и на средните добиви – с 29,3%.
При ягодите се отчита ръст от 4,8% през 2015 г. и 8% през 2016 г. спрямо 2012 г. Средните добиви от хектар при ягодите през 2015 и 2016 г. нарастват със съответно 4,1% и 20,1% спрямо 2012 г.
Въпреки, че България остава нетен вносител на плодове, в количествено изражение износът от страната през последните пет години бележи устойчива тенденция на увеличение. През 2012 г. от страната са излезли 58 873 тона пресни, сушени или временно консервирани плодове, а през миналата година износът нараства до 83 317 тона, което е над 41% увеличение.
Основната дестинация на българските пресни и преработени плодове са страните от ЕС. Най-много плодове се изнасят за Италия – 17,5%, към Германия се насочват 10,7% от реколтата, а към Румъния – 10,2%.
Ядките също намират добър прием на пазара на ЕС и в трети страни и като група продукти формират устойчиво положително външнотърговско салдо в сектора, информират от земеделското министерство.