IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 ноември

08:19 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Патентна защита или забранено споразумение?
В. Капитал Dily

Фармацевтичната индустрия традиционно се асоциира като един от най-иновативните сектори, в който са концентрирани значителни инвестиции за разработване, подобряване и развитие на продукти. Същевременно за никого не е тайна, че ползата за пациентите от създаването на иновативен, понякога и животоспасяващ продукт се "отплаща" на фармацевтичната индустрия със сериозни приходи, които често са гарантирани за десетилетия. Тази "сигурност" до голяма степен се осигурява чрез патентоването на иновативния продукт.

Стандартната патентна защита в Европейския съюз (ЕС) продължава 20 години, като тази защита може да се удължи с допълнително удостоверение за защита, валидно за нов срок от 5 години. 

Държавата изненадващо поиска сделка с царя за "Врана"
В. Сега

Държавата ще предложи споразумение на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски по делото за собствеността на двореца "Врана". Това се разбра във вторник на поредното заседание по процеса в Софийския градски съд, съобщи "Дума". 

Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е внесъл молба в съда за спиране на производството за споразумение, потвърди пред "Сега" адвокат Ирен Савова, чиято кантора обслужва държавата. Тя обаче отказа да коментира какви биха били параметрите на споразумението. Защитата на Сакскобургготски заяви, че не е оторизирана да коментира.

Заради европредседателството София ще мие улиците по-често
В. Сега

Догодина Столичната община ще похарчи над 11 млн. лв. повече за чистота, или общо 183.8 млн. лв., показва план-сметката за 2018 г., публикувана за обществено обсъждане. Благодарение на европредседателството столичани би следвало да живеят в по-чист град и даже да дишат по-чист въздух, тъй като улиците ще се мият по-често.

В доклада е посочено, че миенето с автоцистерна с маркуч в топлите месеци ще се увеличи от 3 на 4 пъти върху 76 500 дка, а в други райони с площ 66 000 дка улиците ще се измият цели 10 пъти през лятото. Предполага се, че това са централни и др. пътни артерии около обектите, свързани с председателството. Извън тези случаи столицата си остава в ръцете на метачките със сухите метли.

Премахват тайните акционери във фирмите
В. Стандарт

Тайните акционери във фирми ще бъдат премахнати. Всички акции на приносител ще трябва да бъдат заменени с поименни акции. Това гласят промени в Търговския закон, които бяха приети от Министерски съвет.

При акциите на приносител смяната на собственика е много лесна, като за това е необходимо единствено физическото предаване на книжата. Затова акциите на приносител са забранени или в процес на забрана и на замяна в редица държави. Това се прави защото те могат да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане, гласят мотивите.

Пишат закон срещу нелегалните горива
В. Стандарт

Нов закон за горивата ще се бори със сивия сектор в бранша. Законопроектът е готов и в близките 1-2 седмици трябва да бъде внесен в парламента. Това съобщи пред журналисти Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) след заседанието на Европейската петролна и газова асоциация в София.

Според министерството на финансите 30% от пазара на горива е в сивия сектор. От бранша обаче смятат, че са дори повече. "Аз мисля, че е по-висок - до 40%", заяви Златев. Новият закон се подготвя от 2015 г. с помощта на работна група от различни ведомства, а основната му цел да се създаде ясен и работещ механизъм за контрол.

Студенти завлекли държавата с над 2,3 млн. лв.
В. Монитор

Задължения в размер на 2 312 321 лв. е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет. Това отчетоха пред „Монитор“ от Министерството на образованието и науката (МОН). Дълговете на неизрядните кредитори обхващат периода от влизане в сила на Закона за кредитиране на студенти и докторанти през 2010 година до настоящия момент.

Причината е, че по този закон кандидат-висшистите могат да теглят заем, за да следват в университет без поръчител, като гарант им се явява държавата. При случай на активирана гаранция от МОН подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете, коментираха за „Монитор“ от образователното министерство, като уточниха, че най-вероятно задълженията ще се търсят по съдебен път. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още