Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,19 процента до 1,440 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
На годишна база ИТЦ се повишава с 11,8 процента. След повишаване през зимата, през юли тази година ИТЦ падна до 1,309 пункта, заради сезонното поевтиняване на плодове и зеленчуци.
Оранжерийните домати се продават по 2,05 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 4,5 на сто до 1,85 лева средно за килограм. Картофите се търгуват по 0,51 лева за килограм на едро. Морковите се продават по 0,68 лева за килограм, а зелето се търгува по 0,55 лв./кг на едро. Зелените чушки поскъпват с 0,8 на сто до 1,21 лв./кг, а цената на червените чушки се вдига с 3,3 процента до 1,57 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 5,9 на сто и се продават по 1,26 лв./кг. Цената на лимоните се понижава с 2,3 процента до 2,54 лева.
Кравето сирене поевтинява с 1,2 на сто и се продава по 6,01 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,1 на сто и се търгува по 10,46лв./кг. Олиото поевтинява с шест стотинки и се купува по 1,94 лева за литър. Каймата се търгува по 4,75 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се понижава с четири стотинки до 2,36 лева за брой.
Пилешкото замразено месо се продава по 3,86 лева за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,35 лв./кг. Цената на брашното тип "500" се вдига с 2,5 на сто до 0,83 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,36 лв./кг. Яйцата поскъпват с 11,1 на сто и се продават по 0,30 лева за брой на едро в края на седмицата.
(БТА)