IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 ноември

07:40 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туризмът ни изпревари този на Турция и Италия

В. Стандарт

Растежът на туризма в България надхвърля този на Турция, Италия и Франция. Това сочат данните на Световния барометър за туризъм на СОТ и Министерство на културата и туризма. Това е едно от предимствата, отбелязани в "Картата на инвестиционните проекти в туризма в България", което превръща страната в атрактивна за чуждестранни инвестиции. Привличането на инвестиции е един от най-ефективните начини за постигането на висок икономически ръст и стандарт.

В този процес България има своите предимства – 10% ставка на корпоративен данък печалба и 10% личен подоходен данък, политическа стабилност, ръст на БВП от 3.4% за 2016 г. (на пето място в Европейския съюз) и второто най-ниско съотношение държавен дълг/БВП в рамките на ЕС. Средно за последните 5 години България има два пъти по-високо увеличение на туристическите пътувания от чужбина спрямо нивото на ЕС.

Правим кашкавал и сирене в Беларус

В. Стандарт

Българското предприятие „Генезис" строи фабрика за производство на млечни продукти до гр. Могильов в Беларус, като инвестицията е за около 8 млн. евро. Български компании развиват дейност в Беларус в областта на производството на млечни продукти, ресторантьорство и селскостопанска фармация. Това стана ясно на среща между зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и министъра на данъците и таксите на Беларус Сергей Наливайко.

ДАНС иска да мине в пълна нелегалност

В. Сега

ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си издейства правото да назначава без конкурс, както и възможността да крие информация за сегашните си и бившите си сътрудници и за агенти на прикритие дори от правосъдието. Това ще стане, ако парламентът одобри поправките в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", пуснати за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.  Агентите на прикритие са служители от ДАНС, които например работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се използват за оперативни цели и информация.

Те се различават от агентите под прикритие, които се внедряват, за да събират информация по закона за специалните разузнавателни средства, която после се ползва като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни свидетели. Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Преди десетина години се оказа, че много престъпници са се сдобили с карти на сътрудници на службите и така по-лесно си вадеха разрешително за оръжие и се измъкваха от полицейски проверки.

МВР изкара 250 полицаи да ловят трима разбивачи на банкомати

В. Сега

Безпрецедентна операция за залавяне на разбивачи на банкомати с всички спецчасти на МВР и всякакъв вид техника се проведе в четвъртък на Витоша, в Перник и околните му села. В мащабната акция взеха участие Специализираният отряд за борба с тероризма (баретите), жандармерията, редови полицейски сили, следови кучета, хеликоптер, дронове и друга техника.

Поводът беше поредният взривен банкомат - в центъра на Сапарева баня през нощта. Ден по-рано хиляди левове бяха откраднати от столичния кв. "Редута". През последните месеци имаше още няколко обира.

Водата скача с до една пета в три града

В. Монитор

В края на месеца КЕВР се очаква да одобри поскъпване от 1 декември на водата между 12 и 18% в още три града на страната - Бургас, Враца и Ямбол. Това стана ясно по време на провелото се днес обществено обсъждане на новите цени. Най-голямото нарастване на цената от 18% се планира да бъде в Ямбол. От 1,96 лв. на кубик в момента от първия ден на другия месец на абонатите ще бъдат начислявани по 2,32 лв., сочи искането на оператора, което се очаква да бъде одобрено.

Още догодина обаче в Ямбол се очаква цената да скочи над 2,70 лв. за кубик, а през 2021 г. ВиК услугата за битовите потребители да поскъпне до почти 2,88 лв. за куб. м.

Биостопани могат да правят  е-справки за Кампания 2017

В. Монитор

Кандидатите по мярка 11 "Биологично земеделие" и по мярка 214 "Агроекологични плащания" от ПРСР 2007-2013 за Кампания 2017 могат сами да проверят резултатите от извършените от контролиращите лица проверки за състоянието на парцелите, пчелните семейства и животните, съобщават от фонд "Земеделие". Данните са визуализирани в Системата за индивидуална справка по Директните плащания, секция "Агроекологични плащания" на интернет страницата на ДФ "Земеделие".

“Практикер” с магазин и в Шумен

В. 24 часа

Веригата хипермаркети за дома “Практикер” откри магазин и в Шумен. В четвъртък лентата на новия търговски обект бе прерязана от Тодор Белчев - председател на съвета на директорите на “Видеолукс холдинг”, и кмета на града Любомир Христов. Това е 11-ият магазин на “Практикер” в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още