IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 ноември

07:54 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вносът на чужди специалисти ще е по-лесен за всички сектори

в. Сapital daily

Отдавна исканото от много компании облекчаване на процедурата за внос на чуждестранни работници скоро ще се случи. Защото това предвиждат промени, предложени между първо и второ четене на проектозакона за МВР - т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители от страни извън ЕС да се издава при облекчени условия. Мерките бяха приети по време на изнесено в Русе заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Предложението предвижда да се премахне ограничителният списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри. Допълнително валидността на картата ще се повиши - от една година в момента до четири години.

Wizz Air отчете рекорден ръст на бизнеса си - с 25%

в. Сapital daily

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви рекорден ръст на приходите си за първата половин година на 2017 г. (до 30 септември 2017 г.) Дружеството отчита ръст от 25% на печалбата, приходите и пътниците си в сравнение със същия период за миналата година. Увеличението идва от доброто представяне по цялата мрежа на компанията, казва Оуен Джонс, корпоративен директор на Wizz Air.

За първите шест месеца на годината пътниците на Wizz Air са били 15.62 милиона, а приходите 1.149 млрд. евро. Компанията отвори две нови бази – в Лондон на летище Luton и във Варна. Новите открити линии са 57, като общата им бройка е 550, свързващи 43 държави и 28 бази. Печалбата също е рекордна – 288.6 млн. евро.

Дела за корупция няма, но Цацаров иска още 47 спецпрокурори

в. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в двете инстанции на специализираната прокуратура да бъдат разкрити нови 47 щатни бройки. Причината е, че тези звена на системата не можели да се справят с натоварването. От началото на седмицата те работят освен по делата срещу организираната престъпност и по тези за корупция срещу висшите представители на държавата. 

На заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Цацаров не изнесе данни колко са тези дела, но подчерта, че не е коректна информацията от Софийския градски съд, че на месец прокуратурата внася 0.76 дела за корупция по високите етажи на властта. Само производствата срещу общински съветници и кметове били изключително голям брой. 

Гледат през нета дипломите от чужбина на надзорниците

в. Монитор

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) вече ще изисква по служебен път документ за признаване на придобито висше образование в чуждестранни висши училища, издаван от Националния център за информация и документация за строителните специалисти, занимаващи се със строителен надзор на съответствието на инвестиционните проекти и/или проверка и контрол на доставените и влагани в строежа строителни продукти. Това предвижда промяна в Закона за устройство на територията, предложена от министерския съвет. Целта на поредната редакция на строителния закон е намаляване на бюрократичната тежест за бизнеса.

EVN плаща тока на къщи в Камено

в. Стандарт

EVN ще поеме разходите за тока, който ще изразходят абсорбаторите на влага в къщите, пострадали от наводненията в община Камено, област Бургас. Това се казва в съобщение на доставчика на електроенергия за Югоизточна България. Компанията вече е в контакт с кмета на Камено Жельо Вардунски, с когото се координират и допълнителни възстановителни действия в пострадалите села като поправка на паднали огради и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още