IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравното министерство излезе с нови препоръки за храненето

Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати и вода, по-високи потребности от витамин D и С

12:39 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, която задава нови стойности на прием на редица хранителни вещества, витамини, минерали и вода.

Целта на проекта е да регламентира най-новите научно обосновани стойности за прием на хранителни вещества и енергия с оглед гарантиране на здравословно хранене на населението в България. Обновените стойности са базирани на последни проучвания на Световната здравна организация (СЗО).

Наредбата е публикувана на портала за обществени консултации.

Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати, по-високи потребности от витамин D и витамин С и редица други промени, които трябва да бъдат въведени, за да може да се направи адекватна оценка на храненето на българското население, да се идентифицират реалните проблеми и рисковите популационни групи.

Ето защо в проекта са актуализирани всички стойности за среднодневни потребности от енергия и всички стойности за адекватен прием на пълноценен белтък. Въведени са стойности за адекватен прием на есенциални мастни киселини и n-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, както и стойности за адекватен прием на хранителни влакнини, диференцирани по възраст.

Въведени са интервали за прием на влакнини и определения на „хранителни влакнини“ и на „добавени захари“.

Актуализиран е приемът на витамините, минералните вещества, стойностите за адекватен прием на калий и вода, въведени са стойности за минимални потребности от натрий и калий; стойностите за горни граници за нерисков прием на витамин D и флуор; препоръчителните интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, диференцирани по възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още