IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 ноември

07:50 | 01.11.17 г.
Преглед на печата за 1 ноември

Концесията за летище София ще бъде подновена до два месеца
в. Капитал

Държавата ще започне отново концесията на летище София до два месеца, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Процедурата, която беше спряна с неясни мотиви от служебния кабинет, този път ще бъде консултирана от международни финансови институции.

Това е един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните, който не се управлява добре, има нужда от разширение и по-скоро световна компания с опит в сектора може да го направи, отколкото назначавани от политици чиновници. От търга държавата чака бързо плащане от 480 млн. лв., което поне според стара идея ще бъде похарчено за затъналото БДЖ.

"Нова" ще отговаря за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive
в. Капитал

Собственикът на "Нова тв" - "Нова броудкастинг груп" (НБГ), започва да си партнира със Scripps Networks Interactive за продажба на рекламното време в България на три канала от портфолиото й. Това са лайфстайл медиите Food Network, Travel Channel и Fine Living. Договорът между двете компании влиза в сила от 1 ноември. След подписването му трите телевизии стават част от портфейла на НБГ, с което рекламодателите ще получат достъп до рекламно време в популярните канали.

Scripps Networks Interactive е лидер в предоставяне на съдържание, посветено на пътешествията, дома и начина на живот. "След пълната локализация на трите телевизии от януари 2017 г. естествена следваща стъпка в развитието на Scripps на българския пазар е откриването на нови възможности за рекламодателите в страната", обясняват от компанията.

Европредседателството ще блокира центъра на София
в. Сега

Центърът на София ще бъде блокиран заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Хората отсега трябва да свикнат с ограниченията, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

Най-много ограничения ще има в района на НДК, стана ясно от думите му. Проблеми обаче могат да се появят и в района на СофияТех парк, където трябва да се състои едно от мащабните събития по време на председателството. Не е ясно дали ще се стигне до затваряне на бул. "Цариградско шосе" заради мерки за сигурност. Подробна информация трябвало да даде Столичната община, каза Радев.

Обезщетението за безработица при смяна на работа няма да се реже
в. Сега

След като спря орязването на болничните за първите три дни през 2018 г., правителството е отменило още две от немотивираните и скандални предложения на НОИ за орязване на правата на хората. Става дума за обезщетението за безработица при смяна на работа и за намаляването на вдовишките пенсии. В проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, който не бе одобрен от синдикатите и бизнеса, се предлагаше, ако човек е бил по-малко от два месеца на последната си работа, да получава минимално обезщетение от около 180 лв. месечно за 4 месеца, независимо на какви пари се е осигурявал и колко дълго.

Другото предложение бе при определянето на добавката на пенсиите на починалия пенсионер да се извади социалната пенсия за инвалидност. И двете идеи са отпаднали от окончателно приетия от кабинета проект на бюджета на ДОО-то, който вчера бе внесен в Народното събрание.

Ангелкова защити кръчмите на плажа
в. Стандарт

Министърът на туризма Николина Ангелкова е против цялостното премахване на преместваемите търговски обекти от плажовете. При посещението си в Руси Ангелкова коментира настояването на работодателски организации да не се пристъпва към пълно премахване на преместваемите обекти от плажовете. Тя обясни, че в законопроекта на министерството няма такива предложения и уточни, че в хода на междуведомственото съгласуване е получено такова.

По думите на министъра предложението със сигурност трябва да бъде дискутирано, но това е една изключително крайна мярка, която тя не подкрепя. Ангелкова обаче заяви, че предстои да се организира дискусия, за да може Министерството на туризма да даде платформата, върху която да се обсъдят всички постъпили становища по време на общественото обсъждане.

Тръгна процедурата за системата за туристическа информация
в. Монитор

Тръгна процедурата Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Вече има и одобрение на техническото задание от Държавна агенция „Електронно управление“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии в Русе.

Тя припомни, че търгът за ЕСТИ беше обявен миналата година, но бе прекратен през 2017 г. заради обжалвания. Междувременно бе създадена агенцията, което наложи съгласуване на документацията преди старта на новия търг.

3000 автомобила ще почистват републиканската пътна мрежа от снега
в. Труд

Създадена е организация за посрещане на зимния сезон. Наличността на материали – сол, калциев дихлорид, инертни материали, е средно над 60% от необходимите количества за цялата страна. 3000 автомобила ще почистват републиканската пътна мрежа. Това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след проведеното национално съвещание с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов и директорите на областните пътни управления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още