IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени продължава и през септември

На месечна база увеличението е с 0,5%, а на годишна – с 5,7%, показват данните на НСИ

12:32 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на производствените цени в България продължава и през септември. На месечна база е отчетен ръст от 0,5%, а на годишна – от 5,7%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Производствените цени преодоляха тенденцията към спад през юли, а август затвърди тенденцията на ръст.

Общият индекс на цените на производител през септември нараства с 0,5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0,7%, и в добивната промишленост - с 0,5%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 1,7%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,1%. Намаление в цените е регистрирано при производството на лекарствени вещества и продукти и при производството на превозни средства, без автомобили - по 0,2%.

На годишна база производствените цени през септември 2017 г. нарастват с 5,7 на сто. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,3%, в добивната промишленост - с 9,9%, и в преработващата промишленост - с 4,0%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при  производството на основни метали - с 13,6% и на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4,5%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти и на превозни средства, без автомобили - по 1,8%.

Цени на вътрешния пазар

Производствените цени на вътрешния пазар през деветия месец са с 0,3% над равнището от предходния месец. Увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 1,8%, и в преработващата промишленост - с 0,4%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1,6%, и при производството на основни метали - с 0,8%, а намаление е отчетено при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0,4%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември нараства с 6,0% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 10,9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,6%, и в преработващата промишленост - с 2,9%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо септември 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 14,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,4%, и производството на електрически съоръжения - с 5,7%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,5%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,4%.

Цени на международния пазар

Производствените цени на международния пазар през септември са с над  0,8% в сравнение с предходния месец. 

В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 1,2%. По-съществено увеличение се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси и при производството на основни метали - по 2,0%. А намаление - при производството, некласифицирано другаде - с 1,5%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,3%.

На годишна база индексът през септември нараства с 5,3% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените е с 5,3%. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 13,4%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11,2%. Намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 2,9%, при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, и при производство на превозни средства, без автомобили - по 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още