IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 октомври

07:48 | 10.10.17 г.
Преглед на печата за 10 октомври

Компенсаторките се сринаха с над 10% на фондовата борса

В. Капитал Daily

Компенсаторните инструменти се сринаха с над 10% на фондовата борса в понеделник. Причината е идеята на управляващите да намалят дела им при плащане в търговете за земеделска земя. Тя идва от депутати от ГЕРБ и е за промяна в закона за собствеността на земеделските земи, която предвижда оттук нататък 40% от цената, постигната в търговете, да бъде заплащана с парични средства. Сегашните условия са 20% от цената да се плаща в пари, а останалите 80% в компенсаторни инструменти - поименни компенсационни бонове, както и компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. Плащането с тях беше въведено набързо и без много дебат през 2014 г., което все пак раздвижи търговията им.

Валери Симеонов ще иска ограничаване на европарите за телевизии и радиа

В. Сега

След 24-часовия ултиматум на Валери Симеонов срещу Нова тв, bTV, БНТ и БНР да му се извинят, вицепремиерът съобщи, че ще ги съди, и обмисля законодателни промени. Той обяви пред "България он ер", че ще предложи промени, за да има по-голяма яснота около собствеността на медиите и че тя трябва да се обявява до физическо лице. Закани се и да повдигне пред премиера Борисов темата за "спонсорирането" на големите телевизии от държавата.

"Крайно време вече е да се въведе законово изискване по отношение на собствеността на медиите. Това ще го предложа, дано да мине през Народното събрание. Второто нещо, което също сериозно смятам да предложа на обсъждане в МС лично с г-н Борисов, е по отношение на спонсорирането - става въпрос за едни доста милиони, които вървят към тези две телевизии (bTV и Нова тв) и по този начин те се явяват до голяма степен спонсорирани от държавата", заяви Симеонов.

Под "спонсориране" Симеонов явно разбира начина, по който електронните медии получават евросредства. Те не се явяват на конкурси, а получават еврофинансиране според личното усмотрение на съответния министър, който ръководи европрограма. През пролетта на м.г. кабинетът "Борисов 2" обяви, че налага мораториум на договорите за директно купуване без обществена поръчка на ефирно време в радиа и телевизии за информационни кампании по европроекти.

Забраняват бирата в парковете в София

В. Стандарт

Местният парламент в София обмисля да въведе забрана за консумиране на спиртни напитки и бира, когато употребата им води до нарушение на обществения ред. Пред „Дарик" председателят на общинската комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев посочи, че глобите за неспазване на постановленията ще бъдат от 150 до 300 лева. От „Московска 33" планират да ограничат и митингите, когато провеждането им съвпада по място и време.

Без фойерверки след 22:00 ч. в София. Освен това, ако на домашен купон музиката е силна след 22:00 ч. вечерта, то можем да отнесем глоба до 500 лева. Това са само част от промените, които от Столична община искат да въведат в Наредбата за обществен ред. Друго удоволствие на софиянци, което попада под ударите на проектонаредбата, е консумацията на алкохол в парковете. Шефът на ресорната комисия Иван Илиев заяви, че в този случай няма да има ограничение във времето.

Износът ни за Русия се удвои

В. Стандарт

Износът на България за Русия скочи с 94,5% през първите седем месеца на годината и достигна 780,6 млн. лв., обявиха от НСИ. През тази година за първи път се отчита ръст на износа за Русия откакто Москва наложи забрана за внос на редица стоки от ЕС през 2014 г. в отговор на санкциите срещу нея заради анексирането на Крим. Явно българските стоки се връщат с бързи темпове на руския пазар.

На ЕСЕН 2017: Най-много сделки за строителни машини

В. Стандарт

Международният технически панаир в Пловдив си връща духа от най-силните предкризисни години – 2007-а и 2008-а, отбелязаха много от участниците. Според маркетингови експерти това е индикация, че бизнесът се активизира. Същата тенденция очерта и Националният статистически институт, който отчете рекорден ръст от 3.9% на българската икономика за миналата година.

По време на изложението подемът имаше съвсем конкретен израз. „Фирмите са доволни от сделките, които направиха", заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Националният изложбен център е организатор на най-престижната технологична среща на Балканите, която тази година събра над 600 компании от 36 държави в дните от 25 до 30 септември.

5000 евро субсидия за електромобил

В. Монитор

Държавата да субсидира с 5000 евро покупката на електромобил и с 2500 евро за хибриден модел. Купувачите да бъдат освободени от ДДС, което ще намали инвестицията в зелените возила с 20%. Това са част от преференциите , които искат от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). В момента собствениците на е-мобилите не заплащат местен данък, паркирането в платените зони в няколко големи града, както и зареждането с ток на някои от изградените електрически станции.

Паламудът изчезна заради лошото време и топлата вода

В. Монитор

Паламудът изчезна, а лошото море и все още топлата вода на Черно море спряха от около 10-ина дни риболова. Това съобщи председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев-Лаврака по повод жалбите на негови колеги, че тази година няма паламуд. „Паламуд все още няма в големи количества, както беше през миналата година, заради топлата вода. Няма добър улов и заради лошото време, при което рибарите избягват да излизат с лодки и малки корабчета в бурното открито море“, коментира Милев. Според него заради температурата на морската вода рибата все още не се е групирала в големи пасажи за миграционния си преход.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още