IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 октомври

06:46 | 06.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЕК препоръча да намалим университетите от 52 на 10
В. Сега

Системата от висши училища и научни организации в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52. Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас, заключенията от което бяха представени вчера пред научна общност от проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас и ръководител на експертната група по проучването. Окончателният доклад от него се очаква да излезе в края на годината.

20 на сто от кандидатите за граничари отпадали заради склонност към корупция
В. Сега

"По мое време в дирекцията имаше звено от психолози, които правеха анализ и оценка на всеки един кандидат, преди да заеме определена длъжност, за склонността му да бъде корумпиран. Около 20% от кандидатите отпадаха само по този критерии". Това обяви вчера пред Би Ти Ви бившият шеф на Гранична полиция ген. Валери Григоров.

"В МВР изградиха вътрешна сигурност, която обаче се възприема като враждебен елемент и не може да проникне и достигне до процесите вътре в структурите", допълни Григоров. 

Докладът за национална сигурност мина въпреки БСП и ДПС
В. Стандарт

ДПС и БСП не подкрепиха доклада за националната сигурност за 2016 г., но той мина на косъм. 8 депутатски гласа не достигнаха, за да се сгромоляса документът, както в някои от парламентарните комисии.

Докладът за националната сигурност е страшно закъснял, той трябваше да е готов до края на март и това е първата заплаха пред националната сигурност, констатира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той изреди редица слабости на доклада и посочи, че вътре ги няма проблемите, които засягат конкретния човек и изреди бедност, демографска криза и безработица.

Банско разкрива 5000 работни места
В. Стандарт

Около 5 000 работни места ще бъдат разкрити в Банско за предстоящия зимен сезон. Тази година от туристическия бранш ще разчитат не само на български работници, но и на хора от трети страни извън Европейския съюз.

Експерти от Агенцията по заетостта се срещнаха с хотелиери в курортния град, за да разяснят при какви условия ще могат да наемат служители от Украйна, Молдова и други държави. Именно украинци и молдовци са работниците, към които са се насочили хотелиерите, тъй като целта им е да привлекат хора, говорещи руски език.


Асфалтът надви паветата по „Дондуков“
В. Монитор

С 8 гласа „за“, 4 „против“ и 1 „въздържал се“ експертният съвет към Министерството на културата прие промени в статута на паважа по бул. „Княз Дондуков“ в отсечката от ул. „Г. Раковски“ до бул. „Левски“. Според заповед на министъра на културата от декември 2016 г. паважната настилка в София, положена преди 1944 г., е декларирана недвижима културна ценност с определен временен режим на опазване. Приетите промени са следствие от искането на Столична община да бъде разрешено във въпросната отсечка вместо паваж да бъде положен асфалт, което според експертите на общината, ще облекчи трафика в центъра на столицата, ще намали шума и запрашеността във въпросния периметър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още