IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 октомври

08:04 | 05.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 5 октомври

Норвежката LINK Mobility плати 3.82 млн. евро за българската "Войском"

В. Капитал Daily

Поредната сделка в българския IT сектор е факт, след като норвежката LINK Mobility купи базираната в София "Войском". Според официалното съобщение цената на сделката e 3.82 млн. евро. Създадената през 2003 г. "Войском" се занимава с технологични решения за гласови и SMS услуги с добавена стойност, изпращане на уведомителни съобщения от фирми към клиенти, мобилни маркетингови кампании, платежни системи и разработката на мобилни приложения. Фирмата има директни договори с трите мобилни оператора и доставя услуги на над 250 дружества в страната.

Един от партньорите й е Центърът за градска мобилност в областта на SMS паркирането, за който компанията обслужва трафика за абонати на "Мобилтел". "Войском" е разработила самостоятелни решения и за паркирането в Албена, Слънчев бряг, Враца, Бургас и Велико Търново. Фирмата е била партньор за телевизионното гласуване, изчисляване на резултатите и визуализацията на живо в предаванията "Голямото ROCK Междучасие" по БНТ и "Фермата" по bTV. Според новия собственик "Войском" е сред лидерите на пазара на мобилни услуги с добавена стойност в България с дял от 40%. Приходите й за 2016 г. са нараснали с над 8% до 8.69 млн. лв. при чиста печалба от 373 хил. лв.


Свидетелството за съдимост отпада частично

В. Сега

Изменения в 68 закона, за да отпадне изискването да се представя свидетелство за съдимост пред администрацията, ще внесе правителството в Народното събрание. Това ще стане с депозирането само на един закон - за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, в чиито преходни и заключителни разпоредби са включени отделните законови промени. Решението бе взето на вчерашното заседание на кабинета и е поредна мярка за намаляване на бюрокрацията и разтоварване на гражданите и бизнеса от реденето пред гишета и ваденето на различни удостоверения.

Отпадането на свидетелството за съдимост обаче ще важи само за пред администрацията, която вече по служебен път ще установява съдебния статус на гражданите. Справката ще продължи да се изисква от частните фирми, например при кандидатстване за работа. Това означава, че хората ще продължат да ходят до районните съдилища, за да се снабдят с документа и да плащат държавна такса от 5 лв. Единствените частни субекти, на които със сегашните промени се предвижда достъп до регистрите на бюрата по съдимост, са банките.

Парламентът отложи обновяването на комисията по досиетата

В. Сега

Комисията, която разкрива досиетата на комунистическите тайни служби, засега ще продължи да работи в стария си състав, след като парламентът прекрати вчера процедурата по обновяването й. Това стана по предложение на ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов гласяха за шеф на органа депутата Антон Тодоров, но бурните обществени и политически реакции срещу кандидатурата му ги принудиха да я оттеглят. Процедурата ще стартира отново след широк обществен дебат, повториха обещанието си управляващите. Така се продължи практиката държавни органи да работят и след изтичането на мандата на ръководствата им. Настоящият състав на комисията по досиетата трябваше да се оттегли още през май.

Банско разкрива 5000 работни места

В. Стандарт

Около 5 000 работни места ще бъдат разкрити в Банско за предстоящия зимен сезон. Тази година от туристическия бранш ще разчитат не само на български работници, но и на хора от трети страни извън Европейския съюз.Експерти от Агенцията по заетостта се срещнаха с хотелиери в курортния град, за да разяснят при какви условия ще могат да наемат служители от Украйна, Молдова и други държави. Именно украинци и молдовци са работниците, към които са се насочили хотелиерите, тъй като целта им е да привлекат хора, говорещи руски език.

„Биовет" инвестира във въздуха на Разград

В. Стандарт

Ръководството на фармацевтичния завод „Биовет" в Разград обяви, че компанията собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, е готова да инвестира в система за мониторинг на чистотата на въздуха в лудогорския град. Решението на дружеството да се включи в реализирането на местна екопрограма дойде след среща на областния управител Гюнай Хюсмен с представители на големи индустриални предпхрпиятия в региона.

В края на септември губернаторът предложи на бизнеса да се включи в изграждането на станция за постоянно измерване показателите на въздуха. Той направи това след серия граждански протести, състояли се в града през август, заради лошата миризма на въздуха. Оказа се обаче, че мобилните станции за измерване, пристигнали по сигнал, не могат да локализират замърсителя, защото са влезли в действие постфактум. За да се установи с точност кой обгазява града е нужна измервателна апаратура, която да действа постоянно, обясниха експертите.

БГ малцинството в Молдова със свой депутат

В. Монитор

Българското малцинство в Молдова ще си има свой депутат. За това се договориха вицепрезидентът Илияна Йотова и президентът на Молдова Игор Додон в Кишинев. Те са обсъдили правата на малцинството и възможностите за изучаване на български език в страната. Законова промяна щяла да даде възможност на парламентарните избори в Молдова район Тараклия да излъчи собствен представител в НС.

До 30% повече пари за училищата

В. Монитор

От 1% до 30% повече пари ще има за училищата от 1 януари догодина, като таванът по-скоро ще е изключение. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев по време на заседание на парламентарната ресорна комисия. Той обясни, че делегираните бюджети вече ще се сформират на базата на три стандарта – на училището, на паралелката и на отделното детето. Досега делегираните бюджети се изчисляваха спрямо броя на учениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още