IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 октомври

07:00 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Скандалът "Хасково" показа истинското лице на партиите
В. Сега

Скандалът с роднинско-приятелските назначения в Хасково показа истинското лице на партиите. Той е христоматиен пример за начина на управление на държавата, както и за действията на "ужилената" партия, хваната в крачка.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев подаде оставка и реши да напусне политиката заради скандала с назначенията в общинската администрация на Хасково, които са правени на принципа роднина-съученик-приятел. Самият Добрев не вижда нищо нередно в това, тъй като според него Хасково е малък град, а приближените му са дрийм тийма на общината. Всъщност биографиите на тези хора по никакъв начин не показват, че имат опита и квалификацията за подобни отговорности. Може би затова и скандалът избухна, след като кметът на Хасково Добри Беливанов реши да обяви конкурс за заеманите от тях длъжности.

Половината искове за лекарски грешки се отхвърлят
В. Сега

51% от исковете се отхвърлят, 31% се уважават от съда, а в 18% от делата няма влязло в сила съдебно решение все още, сочат данните от заведените дела за лекарски грешки у нас, събрани от адвоката по медицинско право Мария Шаркова. Тя е събрала информация за 240 съдебни дела от последните 10 години, тъй като досега у нас нямаше специализирана база данни за съдебната практика в областта на медицинското право. Данните сочат, че броят на заведените дела расте през годините - от няколко през 2004 г. до около 40 във всяка една от последните години. 

Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с пациенти. Добре е въпросното обучение да стане част от лекарското образование, обяви пред "Дарик" зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков по повод последните скандали с размотавани пациенти. 

"Мини Марица-изток" искат по-леки процедури за обществени поръчки
В. Капитал Daily

Инвестиционната програма на държавната "Мини Марица-изток" към края на август значително се забавя заради непрекъснатите обжалвания и точещите се с повече от година съдебни процедури на обществените поръчки, обявявани от компанията. "В момента поради забавените процедури рудниците се налага да разчитат на 35 от нужните им общо 99 булдозера", заяви миналата седмица изп. директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов на пресконференция по случай 65-ата годишнина на дружеството. Той подчерта, че при сега дружеството трудно сключва договори и по тази причина търпи щети. "Искаме да можем да си доставяме най-доброто оборудване, а не най-евтиното", казва инж. Андонов.

Адвокатът на Цветан Василев въртял контрабанда с цигари
В. Стандарт

Срещу адвокат на Цветан Василев е повдигнато обвинение за участие в престъпна група, занимаваща се с контрабанда на цигари, разкри говорителят на Сотоцир Цацаров Румяна Арнаудова в отговор на отвореното писмо до медиите на Лазар Карадалиев.

Обвинението на Карадалиев е в рамките на разследване на специализираната прокуратура, което е започнало преди повече от една година. Деянията са от 2011 и 2012 г. Има установени множество камиони с цигари без бандерол, които са внесени от Гърция към България, продължи прокурор Арнаудова.

Помпат сметката за топла вода с една трета
В. Монитор

Столичната топлофикация надува сметката за подгряване на кубик топла поне с една трета, научи „Монитор“.
Според експерта във Федерацията на потребителите Константин Павлов служебно начисляваните кубици излизат по 200 киловатчаса на единица обем, а от физиката е ясно, че 65 кВтч стигат един кубик да се подгрее до 70 градуса.

„Във фактурите масово е записано, че подгряването на единица обем вода надвишава 80 кВтч/куб. м. Това означава, че водата би трябвало при толкова изразходвана енергия да ври, а със сигурност от чешмите на абонатите не излиза вряща вода“, обяснява той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още