IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 септември

07:38 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2017: Най-оптимистичната година на пазара на труда

В. Капитал Daily

Апетитът за наемане на служители в български компании е най-силен през 2017 г. в сравнение с последните седем години. Това показва изследване на компанията за човешки ресурси "Менпауър България". През последното тримесечие на тази година най-много наети се очаква да има в сектора на строителството, минното дело и производството. А най-плахи са очакванията в сектора "Електричество, газ и вода". Разбивката по региони показва, че най-оптимистични са прогнозите за Пловдив, а най-слаби – за Русе. А големите компании с персонал над 250 души са с най-амбициозен план за наемане - нетното очаквано увеличение е 32%. Данните са в хармония с отчитаните от статистиката показатели за пазара на труда: постоянен спад в безработицата и вдигане на заплатите.

България вече има право да поиска газова помощ при криза

В. Капитал Daily

Когато в закон е определен доста специфичен праг, над или под който трябва да се предприеме определено действие, естественият въпрос е кой има интерес. Именно такъв е случаят с приетия във вторник от Европейския парламент регламент за газовата солидарност. От една страна, той задължава страните членки да си помагат, когато внезапно някоя от тях не може да осигури доставките си на газ, а от друга, въвежда прозрачност при снабдяването с газ, като задължава компаниите да докладват всяка съществена промяна в договорите за доставка, ако количествата в тях надвишават 28% от местното потребление. "Този процент представлява правилният баланс между административната ефективност и прозрачността", се казва в новия регламент.

Как този процент засяга България? Отговорът е: сериозно. Регламентът за мерките за гарантиране на сигурност на газовите доставки е един от примерите, когато ЕС работи за по-малките си страни членки. И така разсейва представата, че в ЕС се случва само това, което поиска Германия. Най-важното нововъведение е задължението страните членки да разработят планове за взаимопомощ, ако възникне криза с доставките им на газ. Тоест, ако ненадейно "Газпром" спре газа за България, то Румъния, Гърция, Австрия и Унгария са правно обвързани да се притекат на помощ.

Кабинетът обяви Русия за една от основните заплахи за България

В. Сега

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи, става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Той бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. За първи път в правителствен документ има толкова остри обвинения и квалификации срещу Москва.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност", посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.

Лечението на деца в чужбина пак е пред сътресения

В. Сега

Фондът за лечение на деца отново е в кризисна ситуация, която може да попречи на нормалната му работа. Директорът на фонда д-р Тинка Троева е освободена от длъжност заради системно нарушаване на правилника за дейността му, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това е втората смяна на директор тази година, след като през пролетта беше уволнен Владимир Пилософ.

"Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата", обявиха от МЗ. Единственият пример, който дават оттам за нарушаване на правилата, е за дете, изпратено за трансплантация в Германия, а случаят много напомня на скандала с Байрям Али, след който си тръгна предишният директор Владимир Пилософ.

Само 6 от 28 лаборатории знаят какво тече от чешмите

В. Сега

България за поредна година не успява да се справи с разхищението на вода, а в едва шест от лабораториите в 28-те регионални здравни инспекции могат да се направят пълни анализи на съдържанието. Това разкрива доклад на Европейската сметна палата, в който освен България присъстват Унгария и Румъния. Експертите разглеждат какво се случва с водоснабдяването и качеството на водата в трите държави до края на 2016 година.

У нас най-голям се оказва проблемът с т.нар. малки зони за водоснабдяване. Съдържанието на желязо се контролира в около 90% от тях, а хромът и ентерококите - в около 80%. Като се има предвид, че тези зони обслужват около 1.7 млн. души, това означава, че около 340 000 души получават вода, която изобщо не се проверява за ентерококи, се посочва в доклада.

Безплатни уроци по математика в нов център по природни науки

В. Монитор

Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по природни науки към Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Сградата към училището беше открита днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Премиерът Бойко Борисов припомни в профила си във Фейсбук, че преди три години по време на втория му мандат правителството отпусна целево 490 000 лева за изграждането на центъра.

„Днес новата придобивка вече е факт и от 15 септември учениците и учителите ще могат да се възползват от 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология“, гласи още постът на Борисов. Новата база ще провокира интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обхващане и обучение, посочи министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че за последните 10 години голям брой образователни институции са били реновирани.

Такса пречистване оскъпява водата

В. Стандарт

Възможно е повишение на цената на водата в районите, където се налага такса пречистване след въвеждането на пречиствателни станции. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от "Дарик". Въпреки изградените пречиствателни съоръжения в много райони на страната качеството на водата не отговаря на европейските изисквания, сочи доклад на Европейската сметна палата.

В Добрич и Шумен, например, за добива на вода се използва ток, който оскъпява допълнително услугата. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов уточни, че поскъпването на водата в определени райони не се дължи на решение на комисията. Практически за всеки ВиК-оператор се изравняват цените и там, където е имало помпажна вода и гравитачна вода, те се изравняват, което по определен начин води до по-голямо увеличение за тези общини, където водата е била гравитачна, посочи Иванов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още