IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 септември

08:51 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Местните взаимни фондове увеличават активите си пето тримесечие
В. Капитал Daily

Активите на българските инвестиционни фондове продължават да нарастват пето тримесечие поред. Към края на юни те управляват вече 1.17 млрд. лв., което е най-голямата сума, откакто БНБ поддържа подобна статистика. Управляваните средства нарастват с 36% на годишна база въпреки очакванията, че ще има известно изтегляне на средства с цел кеширане на силните печалби, които се направиха от началото на годината.

За последните 12 месеца значително се е увеличила стойността на активите, държани в акции – с 55% до близо половин милион лева. От тях над 80% са в левове, тост на български дружества. 

 

Държавна компания и четири частни ще правят платформата за е-търгове
В. Капитал Daily

Консорциум с участие на държавната фирма "Информационно обслужване", "Сирма солюшънс" и още три фирми спечели търга за изграждане на единната национална електронна уеб базирана платформа за обществени поръчки. Целта е целият процес по държавните търгове да се електронизира, за да стане значително по-прозрачен, което само по себе си е сериозна антикорупционна мярка. 

Победителите са предложили да изпълнят поръчката срещу 4 795 200 лв., като прогнозната стойност беше по-висока - 5.6 млн. лв. Тя е разделена на два етапа - първият трябва да бъде приключен в рамките на 12 месеца от подписване на договора и включва изграждане на базовата функционалност на системата - опции като електронно обявяване и подаване на оферта, отваряне на офертите и заявления за участие и др. Вторият етап е за останалите услуги и трябва да приключи за общо три години. 

 

375 000 лв. ще струва медийното отразяване на европредседателството
В. Сега

Правителството започва да си търси медиен партньор, чрез който да популяризира предстоящото българско председателство на ЕС. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от ресорното министерство на Лиляна Павлова. Търси се агенция, която да осигури медийното обслужване на председателството в периода 1 януари - 30 юли 2018 г. чрез "регулярно подавана актуална и полезна информация" към другите печатни, интернет и социални медии в страната. Стойността на поръчката е до 375 000 лв. без ДДС. Оферти могат да се подават до 5 октомври.

 

ВСС ще увеличи заплатите в съдебната система със задна дата
В. Сега

Заплатите в съдебната система ще бъдат увеличени с между 3 и 7%. Решението за това трябва да се вземе от Висшия съдебен съвет (ВСС) на едно от първите му заседания след лятната ваканция - на 14 септември, съобщи "Правен свят". Това ще е едно от последните решения на съвета, чийто мандат приключва в началото на октомври. Увеличението ще е със задна дата - от 1 септември.

Увеличението е обсъждано от бюджетната комисия на съвета на 30 август. Проверка на "Сега" показа, че точката за корекциите в таблицата със заплатите, макар и обсъдена от кадровиците, не е влязла в публичния протокол. "Вероятно за да не се шуми", предположи пред "Сега" член на съвета. Месечно за заплати в системата отиват около 23 млн. лв.

 

Скок на таксите за учебната 2017-2018 г. с 13,6% средно
В. Стандарт

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища. Това са: СУ „Св. Кл. Охридски", университетът „Проф д-р Асен Златаров" – Бургас, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", ЮЗУ „Неофит Рилски", Шуменският университет „Епископ Константин Преславски", Русенският университет „Ангел Кънчев", Техническият университет – София, Техническият университет – Варна, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски" – София, Лесотехническият университет – София, Аграрният университет – Пловдив, Тракийският университет – Стара Загора, Медицинският университет – Варна, Икономическият университет – Варна, Стопанска академия „Д. Ценов" – Свищов, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" – София, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, УниБИТ – София, Висшето училище по телекомуникации и пощи – София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още