IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 септември

07:39 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 10 000 000 лв. ще е глобата за прикриване на пране на пари

В. Сега

Тежки санкции предвижда проектът за нов Закон за мерките срещу изпирането на пари спрямо онези, които не изпълняват неговите разпоредби. При системни нарушения глобите могат да стигнат до 10 000 000 лв. Проектът е внесен от правителството и въвежда текстовете на евродиректива от 2015 г., която изисква и по-сурови наказания за перачите на пари и техните покровители.

Наказанията за нарушения, които не съставляват престъпление, попадат в няколко групи. Най-напред идва неизпълнението на мерките, предвидени в закона, от страна на задължените лица (банки, застрахователи, инвестиционни посредници, пенсионноосигурителни дружества и др.) - проверки, установяване на действителни собственици, изясняване на произхода на средствата на клиента, сигнализиране при съмнения за пране на пари и др. За физическо лице глобата ще е 1000 до 10 000 лв., при повторно нарушение сумите са двойно по-големи. За фирмите имуществената санкция ще е между 2000 и 20 000 лв., която стига от 5000 до 50 000 лв. при рецидив и до 200 000 лв., ако нарушителят е банка, обменно бюро, инвестиционен посредник и др.

За пръв път се появява категорията "системен нарушител". За такъв се определя задължено по закона лице, което е извършило 5 или повече административни нарушения на нормативните разпоредби в рамките на една година.

За първи път от 3 г. новите пенсионери са по-малко

В. Сега

Във втората година, откакто действа пенсионната реформа, резултатите за Държавното обществено осигуряване са по-открояващи се - за първи път от три години насам хората, които излизат в пенсия, са по-малко. След две рекордни години през първата половина на 2017 г. спира и напливът от нови пенсионери от сектор "Сигурност". Към края на юни пенсиониралите се военни и полицаи са над пет пъти по-малко спрямо миналогодишния юни. Това показват данните на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии за полугодието.

По-затегнатите условия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път. Те са с почти 11 на сто по-малко спрямо средата на 2016 г., а в предишните няколко години имаше постоянно увеличение. Лични пенсии за стаж и възраст са получили близо 26 300 души, или почти 61% от всички нови пенсионери. Тук НОИ отчита намаление с малко над 16% на хората, които получават за първи път лична пенсия за стаж и възраст, през първите шест месеца на тази спрямо предходната година. Тоест около 5100 българи по-малко се пенсионират към юни тази година.

Кабинетът готви концесия за трети мост над Дунав

В. Сега

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България се нуждае от трети мост над река Дунав и че той вероятно ще бъде изграден и експлоатиран на концесия. "Искам още един мост на Дунав, до този на Русе, да се направи на концесия. Който иска по-бързо да минава, да си плаща", каза премиерът в събота на среща с младежката организация на ГЕРБ във Варна.

Още в края на миналата година стана ясно, че чужденци проявяват интерес към строителството на нова връзка между България и Румъния. Тогава кметът на Силистра Юлиян Найденов обясни, че международен консорциум с испанско и китайско участие е заявил интерес към проекта за мост между Силистра и Кълъраш.  Неотдавна пък вицепремиерът Томислав Дончев каза, че третият мост на река Дунав у нас може да бъде построен чрез отдаване на концесия, а проектът да получи финансиране по плана "Юнкер".

Автомагистрала „Хемус“ подминава Велико Търново

В. Монитор

До края на мандата автомагистрала „Хемус“ ще подмине Велико Търново. Това прогнозира във Варна премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че магистрала "Хемус" е жизненоважна за страната, и припомни, че лотовете на магистралата до Ловеч и откъм изток до Търговище вече се правят.

Коментирайки започналата процедура за тол системата, Борисов отбеляза, че въвеждането й в страната ще даде възможности да се обновят в голяма степен пътищата. По думите му увеличените приходи ще позволят магистрала "Тракия" да бъде разширена с по една лента и до Пловдив да стане 6-лентова“, уточни премиерът. "Като тръгнеш от София за Пловдив, все едно караш по "Цариградско шосе", няма нищо общо с магистрала, пълна е", мотивира се Борисов.

Всяка 4-та по-голяма фирма продава онлайн

В. Стандарт

Информационните технологии навлизат с голяма скорост както в ежедневието ни, така и в бизнеса. Присъствието в интернет вече не се разглежда от компаниите като екстра или като алтернативен канал за продажби. Мрежата се превръща в задължителен фактор не само за увеличаване на сделките, а дори и за запазване на позициите на твърде конкурентния пазар. Иновациите са основният фактор, чрез който една компания може да се изстреля пред останалите в бранша.

Резултатите от проведено изследване на Националния статистически институт сред предприятията с 10 и повече заети лица показват, че 93,7% от тях използват компютри, като при големите предприятия с над 250 работници относителният дял достига 100%.

Повече от половината от фирмите (50,7%) разполагат със собствен уебсайт, като най-голям е техният дял при компаниите с над 250 души персонал (86,3%). На своя уебсайт предприятията основно предоставят информация за предлаганите стоки и услуги (81,4%), поставят връзка или препратка към профила си в социална медия (31,1%), предлагат възможност за онлайн поръчки или резервации на стоки или услуги (25,9%). Оказва се, че всяка четвърта фирма с над 10 души персонал продава в интернет.

Ускоряват инвестициите с промяна в ресорния закон

В. Стандарт

Министерски съвет предлага промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, които целят намаляване на административната тежест за инвеститори, кандидатстващи за получаване на сертификат за клас инвестиция или приоритетен инвестиционен проект. Предложението е да отпадне един от изискваните документи и той да се събира само по служебен път. Става въпрос за удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Националната агенция за приходите (НАП).

Към настоящия момент са предвидени две възможности за предоставянето на документа. То може да бъде внесено лично от заявителя или се събира по служебен път от Българската агенция за инвестиции (БАИ), ако заявителят е избрал този вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още