IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През юли производствените цени преодоляха тенденцията към спад

На месечна база е отчетен ръст от 1,3%, а на годишна с 4,7%

14:50 | 30.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юли производствените цени в България преодоляха тенденцията към спад, която бе регистрирана през май и юни, показват данните на НСИ.

През юни съставният показател се понижи с 0,2% на месечна база, а през май месечното понижение беше по-голямо – с 1,2%, докато през април индексът нарасна с 0,9% спрямо март.

Общият индекс на цените на производител през юли 2017 г. нараства с 1,3% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,5%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2,9%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

По-съществен спад в преработващата промишленост има при производството на химични продукти - с 2,4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,6%, а увеличение отбелязва производството на тютюневи изделия - с 0,8%, и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,7%.

На годишна база производствените цени растат с 4,7% в сравнение с юли 2016 година. Увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10%, в добивната промишленост - с 6,8%, и в преработващата промишленост - с 2,8%.

В преработващата промишленост по-съществено нарастване на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 10,2%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,7%.

Намаление е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,9%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0,5%.

Цени на вътрешния пазар

Производствените цени на вътрешния пазар през юли 2017 г. са с 2,4% над равнището от предходния месец. Увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,9%, докато намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 0,6%, и в преработващата промишленост - с 0,1%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец има при производството на химични продукти - с 3%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,6%. Увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1,5%, и при производството на основни метали - с 1,2%.

Индексът за вътрешния пазар през юли 2017 г. нараства с 5,3% на годишна база. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,3%, в добивната промишленост - с 4,2%, и в преработващата промишленост - с 2,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо юли 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 8,6%, производството на тютюневи изделия и производството на електрически съоръжения - по 4,5%.
Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,1%.

Цените на международния пазар

Производствените цени на международния пазар през юли 2017 г. е с 0,7% под равнището от предходния месец.
В преработващата промишленост е отчетено намаление на цените с 0,3%. По-ниски са цените химичните продукти - с 2%, и на превозните средства (без автомобили) - с 0,9%. Растат цените на изделията от каучук и пластмаси - с 1,1%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1%.

Цените на международния пазар през юли 2017 г. нарастват с 3,5% на годишна база.

В преработващата промишленост увеличението на цените е с 3,2%. По-високи са цените хартията, картона и изделията от хартия и картон - с 11%, както и на основни метали - с 10,5%. Намаляват цените на химичните продукти - с 2,5%, и на превозните средства, без автомобили - с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Браво, най-после да има напредък към постигането на проинфлационните цели. Добро начало е, че производствените цени най-после показват стабилизиране и начало на ръст, дано скоро този добър резултат да се материализира в покачване на потребителските цени и инфлацията към която така се стремим от вече много години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още