IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 август

07:43 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Свидетелството за съдимост ще отпадне половинчато

В. Сега

Вместо да улесни максимално справките за съдимост с интернет базирана платформа, която е безплатна - например като тази за здравните осигуровки, правителството ще промени 68 закона с доста ограничен ефект.

От публикувания законопроект, обещаващ разтоварване на гражданите и бизнеса от административната тежест, става ясно, че облекчение ще има само по отношение на държавните институции - те няма да могат да изискват свидетелството, защото ще си проверяват служебно. Новите текстове няма да доведат до съществена промяна в най-масовия случай - при кандидатстване за работа в частна фирма. Работодателите няма да имат възможност да правят подобна справка служебно, което значи, че хората пак ще трябва да плащат 5 лв. такса и да ходят по гишета. Другата възможност е да правят заявка по интернет, но за целта трябва електронен подпис. Тази възможност съществува от 2013 г., но се използва много слабо.

30 резервни проекта за иновации дочакаха финансиране

В. Сега

30 проекта за иновации от т.нар. "резервен списък" ще бъдат финансирани с пари от програма "Иновации и конкурентоспособност". Вчера от министерството на икономиката раздадоха договорите на одобрените компании. Решението за допълнителните пари бе взето на последното заседание на Комитета за наблюдение на програмата. Проектите, които бяха останали под черта заради изчерпването на средствата, вече са обезпечени с 11.4 млн.лв.

Хотел "Маринела" поиска да настани европейските лидери

В. Капитал Daily

Интересът към хотелското настаняване на европейските лидери и предвидените за това около половин милион лева е слаб. При изтичането на срока само две туристически агенции и собственикът на хотел "Маринела" (бившият "Кемпински" в столичния квартал "Лозенец") подадоха оферти.

С поръчката се покриват само малка част от делегатите, които ще пристигнат в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС между 1 януари и 30 юни 2018 г. В случая се търси настаняване на министри от страни - членки на ЕС, заедно с един придружител. Това е и единственият хотелски престой, за който страната домакин, т.е. България, поема разходите. Другите гости сами ще избират и плащат хотелите.

Оглозганият „Полимери“ дължи над 27 млн. лв. на кредитори

В. Монитор

Оглозганият от приватизаторите си – скандалното семейство Евгения и Николай Баневи, завод „Полимери“ дължи над 27 млн. лв. на кредиторите си. Това става ясно от списъка на одобрените от съда вземания, публикуван в Търговския регистър. Последното допълнение към безконечния списък от фирми, на които завода на Баневи дължи пари, е допълнен преди месец с вземанията на НЕК и „Елетроенергиен системен оператор“ София, които са в размер на общо 163 750 лв.

Евгения Банева: Не ние, а синдик разсипа "Полимери"

В. 24 часа

Вината за фалита и плачевното състояние на завод „Полимери“ в Девня не е на семейство Баневи, а на Варненсккия окръжен съд и синдика Иван Балабанов, който го управлява от 2012 г. насам, обясни пред Нова телевизия Евгения Банева. В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата ще трябва да инвестира 15 млн. лв. в извозването на опасен химикал, съдържащ се в ръждясалите резервоари на завода. Борисов се закани виновниците за ситуацията да бъдат наказани.

"От декември 2012 г. не сме в управление на предприятието. Оттогава то се управлява от синдик Иван Балабанов", заяви Банева. През същата година предприятието е обявено във фалит и впоследствие не е под контрола на семейството.

1000 лв. глоба за палене на огън в гората

В. Стандарт

Ръководството на Министерство на земеделието призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии.

Налагат се глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е от до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още