IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 август

07:45 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Софтуерната компания "Фадата" придоби дружество в Германия

В. Капитал Daily

Основаната от българи софтуерна компания "Фадата", която развива международния си бизнес от централата си в София, се разраства към германския пазар с придобиването на бутиковия разработчик на мобилни приложения за застрахователната индустрия Impeo Software.

С обединяването на усилията на двата екипа се цели увеличаване на функционалностите на основния продукт на компанията - платформата за автоматизиране на застрахователния бизнес (INSIS) и увеличаване на продажбите в Германия. Размерът на инвестицията не се съобщава, но се посочва, че средствата идват от фонда за дялови инвестиции Riverside Company, който купи мажоритарния дял във "Фадата" през зимата на 2015 г. в партньорство с друг голям стратегически инвеститор в сектора - британската Charles Taylor.

Борисов натовари с невъзможни задачи антикорупционния закон

В. Сега

Новият антикорупционен закон, който е залегнал в правителствената програма и е публикуван за обществено обсъждане, бе натоварен с изключително странни задачи от Бойко Борисов. Вчера в Девня, застанал пред руините на фалиралия завод "Полимери", премиерът поиска законът и единното антикорупционно звено, което трябва да се създаде, да разследват "разбойническата приватизация" и "историята на българския преход".

"Надявам се, че с влизането на антикорупционния закон и създаването на този орган той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки. Защото те носят много по-големи щети от всичко останало", заяви Борисов. На практика обаче желанието му няма как бъде изпълнено, тъй като законът и органът са прицелени в имуществото на лица, заемащи висши публични длъжности.

Забраната за земеделие на Калиакра внезапно се оказа силно преувеличена

В. Сега

На четвъртия ден от бунтовете по Северното Черноморие срещу заповедта за забрана на земеделието, риболова и строителството в региона министърът на околната среда Нено Димов за пръв път обясни, че всъщност големи ограничения за местното население няма да има. Не е ясно защо чак сега Димов излезе с тази версия, след като три дни говореше за тотална забрана на куп дейности и с това допринесе за нагнетяване на напрежението. При протестите се стигна до физически сблъсъци, а различията са толкова непримирими, че протестиращите отказват да седнат на една маса с еколозите на днешната среща при премиера.

БГ ученици с 8 отличия от олимпиада по лингвистика

В. Монитор

Българските олимпийски отбори по лингвистика се завръщат с три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота от XV международна олимпиада по лингвистика, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). В състезанието, което се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, взеха участие 160 ученици от 27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4-ма участници от 9-и до 12-и клас.

Представителите на първия отбор бяха Здравко Иванов от СМГ, Валентин Димов от 91-ва НЕГ, които завоюваха златни медали, Асел Исмолдаева от МГ - Варна, която спечели сребърен, и Тина Владимирова, също от СМГ, която бе отличена с бронз. Вторият отбор включваше ученици от СМГ, ПМГ - Русе, ПЧМГ – София, и ППМГ - Бургас.

БГ медиите по света се събират в Молдова

В. Стандарт

Тринадесетата световна среща на българските медии ще се проведе в молдовската столица Кишинев от 4 до 8 октомври, съобщи генералният директор на БТА Максим Минчев. Форумът се организира за поредна година от Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света.

Мястото на тазгодишния форум е избрано поради факта, че в Молдова и като цяло в Бесарабия живее най-голямата и компактна маса от етнически българи. В Молдова живеят над 80 хиляди българи, които заедно със съседните области от Украйна, стават около четвърт милион, посочи Минчев. Много от младите българчета избират да учат и да се развиват в България, а работодателите у нас имат интерес за привличане на работна ръка от там.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още