IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една бизнес история с домашно сладко

Петгодишният българо-швейцарски проект "За Балкана и хората" превръща хобито на мнозина в жизнеспособен малък бизнес

12:02 | 05.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мая Ангелова и нейните красиво опаковани сладка. <em>Снимка: БТА</em></p>

Мая Ангелова и нейните красиво опаковани сладка. Снимка: БТА

Една от успешните дейности по проекта - преработка във фермата и директни продажби, вече се мултиплицира успешно и в други райони на страната. "Ферми, които преработват мляко и месо вече има в Източна Стара Планина, в Странджа, в Родопите, в Рила. Умишлено изброявам имена на планини - това са районите със запазена природа в страната, където предложения от нас модел най-лесно ще се приложи," казва Стоилко Апостолов. Той смята, че бавно и по естествен път, моделите, наложени от проекта, ще продължат да се развиват и да растат устойчиво.

„Но в много райони на страната без помощта на държавата и на общините тези модели нямат шанс да се случат," добавя той. Според него за целта не са нужни огромни суми и дава пример с инвестициите във фермите от проекта: общо 24 ферми са получили финансова подкрепа за оборудване на обекти за преработка на мляко, мед, месо, яйца. Средствата, които проектът е изплатил на фермерите под формата на безвъзмездна помощ са в размер на 188 000 лв. или средно по 7 833 лева на ферма. Фермерите са инвестирали собствени средства в размер на общо 542 000 лв., или обща инвестиция в размер на 730 000 лв. във всички ферми.

„Така всеки 1 лев, инвестиран във фермите от проекта, е привлякъл 3 лева инвестиция на собствени средства от страна на фермера," казва д-р Апостолов. Това бие с много субсидиите по ОСП, където на всяко 1 евро субсидия фермерите инвестират едва 0,28 евро, според данни на ИнтелиАгро. Българският екип за проекта са благодарни за шанса да работят с швейцарските си колеги: хора с дългогодишен опит в природозащитата и в изграждане на биоземеделието в Швейцария, както и технически експерти, които са топ ниво в своята област.

„Но за мен най-важният опит, който почерпихме всички български организации от консорциума, изпълняващ проекта ,беше постоянството и максималните усилия за намиране на общо решение, за постигане на консенсус. Тези качества може би са в основата на успеха на Швейцария и ние имахме удоволствието заедно с нашите швейцарски колеги да се научим на това".

Според посланика на Швейцария Денис Кнобел едно от ключовите постижения на проекта е включването в него на НПО, държавни институции, частни бизнеси и национални паркове. Той бе един от участниците в дискусионен форум в София през юли, когато проектът имаше своето заключително събитие.

Координаторът на проекта споменава сред успехите и фермерския пазар, който се организира вече няколко пъти в пространството пред Министерството на земеделието - на място извън общинските пазари.

Посланик Кнобел споделя ентусиазма за този фермерски пазар. „Истински се надявам, че този пазар ще бъде тук редовно, всяка седмица, за да доставя качествена и чиста храна на хората," каза дипломатът.

Проектът "За Балкана и хората" е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и подкрепя усилията на гражданските организации, институциите и малкия и среден бизнес в девет Натура 2000 зони в България за икономическо развитие в хармония с устойчивото ползване на природните ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още