Засега няма да има ново законодателство относно различното качество на храните в ЕС. Темата е дискутирана по време на последното заседание на Съвета на министрите на земеделието в Брюксел, което се проведе преди седмица.
Въпросът е повдигнат от Чехия, става ясно от документите след заседанието. Представителите на чешката делегация са изложили данните от проучване на Университета по химия и технологии в Прага, които показват различно съдържание в едни и същи храни, продавани в Чехия, Унгария и Словакия, спрямо тези в Германия и Австрия.
По-късно това беше установено и за храните на пазарите в България, Полша и Словения. От българското правителство дори заявиха, че ще включат темата сред приоритетите за председателството на Съвета на ЕС, което започва в началото на 2018 година.
Министрите на земеделието в ЕС са потвърдили сериозността на темата и ангажимента си за премахване на нечестните търговски практики в рамките на общността. За конкретния казус ще бъдат ангажирани мрежите за защита на потребителите в ЕС, както и ще бъде подобрена синергията между институциите.
На този етап обаче не се налагат промени в законодателството на общността, става ясно още от позицията на Съвета.
От справката на институцията става ясно, че България е представена от министъра на земеделието Румен Порожанов в тази среща в Брюксел.