IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 юли

08:17 | 25.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малките фирми ще си поръчват научни разработки с евроваучери
В. Сега

Министърът на икономиката Емил Караниколов възроди превтасалата идея за това по-малките фирми да получават еврофинансиране по опростена и бърза процедура - чрез специални ваучери. Това всъщност е и една от възможностите, предвидени по европрограмата "Иновации и конкурентоспособност" за 2014-2020 година. 

"Говорим за ваучерна система, която да опрости административните тежести. Тя ще е насочени към малките и средните предприятия, което ни е приоритет", обяви Караниколов вчера по време на годишната среща на съветниците в Службите по търговско-икономическите въпроси. Той не даде никакви подробности каква ще е лесната процедура и на каква стойност ще е финансирането.

Новото ръководство на МЗ започва поредните рокади по болниците
В. Сега

Ръководството на Министерството на здравеопазването продължава обичайната за всяка нова власт смяна по върховете в държавните болници. Със заповед на здравния министър Николай Петров е сменен бордът на "Пирогов".

От управлението на болницата излизат д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистът Живка Савова. Единствен поста си в борда запазва директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

В този си състав бордът, както и директорът бяха назначени от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, а мандатът на управителния съвет трябваше да изтече през май 2020 г. 

Българските заводи на Sisecam са увеличили продажбите си с 22%
В. Капитал Daily

С повече от една пета са увеличили продажбите си заводите на турския производител на стъкло Sisecam в Търговище през 2016 г. Ръстът идва, след като от началото на миналата година дейността беше разделена на три компании, всяка от които пое производството на различни видове продукти - плоско, домакинско и автомобилно стъкло. През 2015 г. предприятието приключи и голяма инвестиционна програма, с което добави нови производствени мощности.

Печалбата общо на "Тракия глас", "Пашабахче" и "Шишеджам аутомотив" е нараснала повече от два пъти и половина през миналата година. Преките собственици и на трите дружества, които са част от турската група, са решили дивиденти да не бъдат изплащани.

Миролио инвестира 43 млн. лв. в текстилния си бизнес
В. Капитал Daily

Нова производствена база в Котел, разширение на производствения капацитет на текстилните предприятия, изграждане на нов цех за плетиво и на съвременна инсталация за пречистване на отпадните води от производството в сливенската фабрика. Това са ключовите инвестиции на Едоардо Миролио, които ще бъдат реализирани до края на 2017 г., а общата им стойност е 43 млн. лв.

Троян да се насочи към исторически и СПА туризъм, препоръча Ангелкова
В. Стандарт

С промените в Закона за туризма ще се намали административната тежест върху бизнеса, обяви министър Николина Ангелкова пред местните работодатели.

Троян е град, известен със своето богато културно-историческо наследство. Няма как да не напомня, че една от основните цели на Министерството на туризма е именно да се фокусира върху развитието на културно-историческия туризъм и балнео и СПА туризма за преодоляване на сезонността и за разширяване на крилата на сезона.

Министерството на туризма е разработило културно-исторически дестинации, които работят от миналата година и предстои да бъдат надградени, коментира Ангелкова.

Проверяват баровците на морето за данък "уикенд"
В. Стандарт

Данъчни проверяват баровците на морето дали си плащат данък "уикенд" за фирмените коли. Тези проверки текат с пълна сила в родните курорти успоредно с контрола на НАП върху търговията, издаването на касови бележки и продажбата на рискови стоки като алкохол и цигари. По време на кампанията на НАП за засилен контрол на морето, която започна от началото на летния туристически сезон, са проверили над 1000 скъпи автомобила, научи "Стандарт".

Целта е да се установи дали за служебните коли, които са паркирани край плажа или се карат в 2 ч. през нощта и очевидно се използват за лични нужди се плаща данък "уикенд". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още