IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юли

07:40 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Секнаха печалбите от незаконен трафик на мигранти
в. Сега

Незаконното превеждане на чужденци през границата вече не носи печалбите, характерни за последните 3 години. Затова кримиконтингентът отново се преориентира към контрабандата на цигари, алкохол и други акцизни стоки, установи МВР.

Изводите са направени на оперативно съвещание на главния секретар Младен Маринов с началника на граничната полиция Светлан Кичиков и всички гранични шефове в страната. Сред основните причини за намаляващите доходи от каналджийство е липсата на мигранти.

20 училища затварят врати наесен
в. Сега

20 от около 2400-те училища у нас ще бъдат закрити от следващата учебна година. Това става ясно от данни на просветното министерство, предоставени след запитване от "Сега". За сравнение през учебната 2016/17 г. са били закрити 32 школа.

За учебната 2017/18 г. до момента в МОН са постъпили 20 предложения от общинските съвети за закриване на училища поради наличие на маломерни и слети класове (със средно 20-25 ученици в тях). Мотивирани предложения за закриване се правят от кмета на съответната община, а решението за това се гласува от общинския съвет. Окончателната дума има министърът на образованието.

В Борисовата градина ще има нова сграда, спортен комплекс и 4 паркинга
в. Сега

Една сграда с височина до 10 метра, която да служи за музей, нов спортен комплекс и 4 нови паркинга. Това ново строителство предвижда проектът на подробния устройствен план на Борисовата градина, предложен от Столичната община. Това е първият устройствен план на парка. Изработен е от проектантското студио "Ковачев архитекти", които спечелиха обществената поръчка на общината през 2015 г. Първите брожения срещу предвиденото строителство вече са факт, а за снощи беше предвидено първото обществено обсъждане на проекта.

Новото застрояване се предвижда изцяло в зоната между розариума и бул. "Драган Цанков". Предвижданата 10-метрова сграда е предназначена за музей "Зелената памет на София", в която да се помещава и парковата администрация. Въпреки това обаче планът ще позволи да се възстановят и сгради, които вече не съществуват, което на практика ще е ново строителство. Например е предвидена възможност "при безспорно установени архивни данни да се възстановят изчезналите сгради на Климатичното училище".

Губим по 1,5 млн. лв,. на ден всеки ден без тол система
в. Монитор

Забавянето на тол системата струва на бюджета по 1,5 млн. лв. на ден, обяви строителният министър Николай Нанков, цитиран от Фокус. Тези средства можеше да се инвестират в пътна безопасност, в строежа на нови пътища и рехабилитацията на съществуващите. По думите му увеличаването на приходите от системата ще дойде основно от тежкотоварния трафик, на база на справедливия модел, който разрушава повече пътната инфраструктура, ще заплаща повече на база на изминати километри и на тонаж.

„Съответно пътуващите с товарен автомобил през републиканските пътища ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария. Ще въведем може би ограничения в определени дни за тировете, както в момента го правим. Понастоящем леките автомобили издържат почти на 70% пътния сектор в страната, те не амортизират, не натоварват пътната инфраструктура.

Недостиг на екскурзоводи в старинен Пловдив, търсят нови кандидати
в. Труд

Засиленият поток от чуждестранни туристи в града под тепетата през последните месеци доведе до недостиг на екскурзоводи и се наложи ръководството на общински институт „Старинен Пловдив“ да търси на пожар кандидати за вакантните длъжности.

Изискванията за мераклиите са висше образование по специалностите в професионално направление „Туризъм“ или хуманитарен профил с изкаран курс за професията екскурзовод, владеене на английски и втори чужд език, като немският и евентуален трети чужд език носи допълнително предимство, компютърна грамотност и умения за работа с MS Office пакет и интернет приложения.

За 17 години 906 000 трудоспособни българи са напуснали страната
в. 24 часа

През последните 17 години 906 000 българи в трудоспособна възраст са напуснали страната трайно. Положението става катастрофално, заяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му катастрофата може да бъде овладяна само със спешни мерки за увеличаване на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още